Sist uppdaterad: 09. Februari 2018
Marknad

Bull vs. bear market för nybörjare

I denna artikeln förklarar vi skillnaden mellan begreppet Bull och Bear och historien bakom
Jan H

Om du följer med på kryptovalutanyheter, läser överskrifter och poster på sociala medier kommer du förr eller senare till och komma över termer som bear market och bull market. Terminologien används av alla finansmarknader som driver med aktiehandel. Både traditionell  aktiehandel och den som handlar om kryptovaluta. Därför är det viktigt och veta vad dessa termer innebär, och hur de påverkar dig som investor.

Termerna bear market och bull market blir generellt sett använt för att beskriva hur en marknad ligger till. Mer specifikt; Om marknaden är på väg upp eller ner. Dessa termer är typiska reflektioner av hur en investor känner sig angående marknaden. Vanligtvis vill du se marknadsvärdet gå upp av goda nyheter och falla i ljuset av dåliga nyheter. Andra gånger vill andra faktorer påverka marknaden på oförutsedda sätt, för exempel «pump and dump» grupper (inte och rekommendera) som strategiskt köper stora mängder valuta för att driva upp priserna för så sälja med vinst.

Bull market

Bull market blir använt för att beskriva en marknad där värdet är stigande. Vanligtvis vill du se termen bli använd när det är en stabil ökning i prisen på ett objekt. Detta innebär att förtroendet till marknaden är hög, investorerna känner sig optimistiska angående tillståndet på marknaden. Du kan vara en bullish investor om du planlägger och köpa och behålla dina objekt på lång sikt. Detta är tryggt och vill kunna ge förtjänst i framtiden.

Historien till bull marknaden

Begreppet bull market (Bullish market) stammar från en gång runt 1714, men det är många versioner om vart begreppet kommer ifrån. En teori är att det kommer från sättet en tjur angriper sina motståndare på. En tjur sänker huvudet och använder sina horn i en uppåtgående ställning för att så pressa dem in i en motståndare. Detta gäller när marknaden är nere och startar och stiga. För att så kasta sin motståndare upp i luften. Det vill säga: Ett bull market kommer när marknaden legat nere för att så stiga snabbt.

Bull blood sport

En annan teori härstammar från den elisabetanska eran på slutet av 1500-talet. På denna tiden fanns en sport som kallades «bull-baiting». Detta var en brutal sport där åskådarna fick se en kastrerad oxe bli attackerad av en grupp hundar. Denna sporten blev förbjuden 1835.

The Bull Board

En annan teori stammar från London Stock Exchange. Denna aktiemarknaden blev etablerad i löpet av det 17. århundrade, något som stämmer bra med årstalet 1714. De första åren i aktiemarknaden blev uppslagstavlan där handelsmän förde upp sina trades kallad en bull.

Hur känner man igen ett bull market

Ett bull market kan kännas igen vid hjälp av ett par faktorer utom att bara observera en konstant stigande trend. Dessa faktor stämmer inte alltid, men är enkla regler du kan se efter för att identifiera ett bull market.

  • Grunnläggande ekonomi

Tilbud och efterfrågan. I ett bull market är det mycket optimism och tro, folket ser efter en stark resurs med efterfrågan med ett begränsat tillbud. Investorerna vill inte sälja och förtroendet är högt, många önskar och komma in på marknaden. På grund av detta vill priset öka.

  • Ekonomisk hälsa.

När en ekonomi är sund vill folk ha mer pengar att spendera . Ett bull market kan vara en konsekvens av en sund ekonomi  då investorer har mer pengar att använda på objekter.

  • Mänsklig psykologi.

Ser du dåliga nyheter angående din favoritvaluta och värdet sjunker? Detta beror på enkla männsiskors uppträdanden och psykologi. Tankarna och känslorna till en investor som handlar på marknaden är en viktig påverkningskraft på hur marknaden stiger eller sjunker. Under ett bull market är förtoendet högt och investorerna är optimistiska till att skaffa sig profit.

För långsiktiga satsningar kan du använda dagens teknik på din favorit handelsplattform för att följa med på de sista trenderna och var bull market förekommer. Du kan också finna viktiga nyheter angående bull market marknadsdata f’ör och se hur marknaden reagerar på olika nyheter och därmed vara bättre förbered på och investera när liknande nyheter blir förutsagda.

bull chart

Bear market

Bear market (bearish) beskriver en marknad som faller i värde. Motsatt av bull market; när du ser en konsekvent nedgång i priset på ett objekt har du sannsynligvis identifierat ett bear market. I denna marknad är förtroendet lågt, Något som gör att investorerna blir skeptiska.

Bear market historia

Som med bull market stammar begreppet bear market från tiden runt 1714. Den första teorin om en sån marknadsterminologi stammar från hur björnen angriper. Se för dïg att en björn vevar med stora tassar ovanfrån och ner; slår ner sin motståndare. Detta symboliserar den nedåtgående trend vi ser på bear market.

The Bare Board

Efter upprättelsen av The London Stock Exchange postat handelsmän tillbud om att köpa aktier. När efterfrågan efter aktier var låg; var styret bart. Detta sägs vara upprinnelsen f’ör termen bear market; alltså när marknaden var nede.

Hur identifiera ett bear market.

Ett bear market kan identifieras på samma sätt som ett bull market bara med motsatta sättningar. Man ser att värdet av ett objekt är i konsekvent nedgång. Dessa faktor som nämns är inte alltid exakta för att påvisa ett bear market.

  • Grundläggande ekonomi.

I ett bear market är tillbudet stort och efterfrågan låg. I grundläggande ekonomi innebär detta att prisen faller. Detta innebär att flera vill sälja en att köpa.

  • Ekonomisk hälsa.

Ett bear market kan några gånger förbindas med svag ekonomi. Investorer vill ha mindre medler till och använda i svaga ekonomiska tider; en nedåtgående trend kan föra till att investorer drar sig undan.

  • Mänsklig psykologi.

Känslor och psykologi styr marknaden. Några gånger vill man finna ett bear market när marknads säkerheten är som värst. Detta kan skyllas andra faktorer som frukt, osäkerhet och tvivel (FUD). Investorer kan i dessa tider flytta sina pengar till mer stabila objekter. Eftersom marknaden är impopulär kan detta skada förteoendet till investorer och föra till att investorer håller sig borta från objekter. Detta leder till prisnedgång  i marknaden.

Ett bear market kan vara ett bra tidspunkt på och starta och använda några marknadsindikatorer för att se om ett objekt blir översålt. Detta ger investorer möjlighet till att investera i lovande objekter till nersatta priser.

Slutsats: Vid och se på historiska marknadstrender vill det vara nyttigt och identifiera bull vs bear marknader.