Sist uppdaterad: 03. Februari 2018
Marknad

Coins, Tokens & Altcoins: Vad är skillnaden?

I denna artikel undersöker vi skillnaderna mellan kryptovaluta - coins och tokens, och varför begreppet "kryptovaluta" egentligen är fel.

Coins, Tokens & Altcoins: Vad är skillnaden?

Det kan vara svårt och förstå kryptovaluta, speciellt sedan deras underliggande teknik– blockchain – är lindat in i dataspråk och terminologi som är väldigt tekniskt.

Detta är en utfodring för många som är intresserade i krypto. Men inte bekymra dig. Vi vill vägleda dig genom de viktigaste kryptovalutakoncepterna

Vad är egentligen kryptovaluta?

Låt oss starta med att pröva och förstå definisionen av kryptovaluta. Kryptovalutor är digitala eller virtuella valutor som är krypterade (säkrade) vid hjälp av kryptografi. Kryptografi refererar till användingen av krypteringstekniker för att säkra och verifiera överföring av transaktioner. Bitcoin representerer den första decentraliserade kryptovaluta som drivs av en offentlig huvudbok, också kallad blockkedja (blockchain) som registrerar och validerar alla transaktioner.

Läs merVad är Blockchain

även om många kryptovalutor har existerat före Bitcoin, är denna en viktig milstolpe när det gäller digitala valutor, inte minst på grund av sin decentraliserade natur. Upprättelsen av Bitcoin satte i gång massa aktiviteter.

Coins vs. tokens: Kategorisering av kryptovaluta

Det är viktig och veta att alla coins eller tokens betraktas som kryptovaluta, även om de flesta kryptovalutor inte fungerar som en valuta eller bytesmedel. termen kryptovaluta är «fel» sedan en valuta tekniskt sett representerar en räkningsenhet; ett sätt och uppbevara värde, och ett media för utväxling.

Alla dessa egenskaperna finns i bitcoin. Och sedan kryptovaluta blev startat av att bitcoin blev till, blir andra mynt efter bitcoin generellt ansett som en kryptovaluta även om de flesta inte uppfyller de egenskaperna till en faktisk valuta.

Den vanligaste kategoriseringen av kryptovaluta är:

  • Alternativ kryptovaluta (altcoins)
  • Tokens

Vad är Altcoins

Alternativa kryptovalutamynt kallas också altcoins eller bara «coins». Detta är ord som brukas om varandra. Altcoins refererar ganska enkelt till coins som är ett alternativ till Bitcoin. Flertalet av altcoins är en fork av bitcoin byggt med hjälp av bitcoins öppna originala protokoll, med ändringar i underliggande koder, och blir därför en helt ny coin med ett annat sätt med nya funktioner.

Funfact: En fork uppstår när det är en ändring i den underliggande programmeringsprotokollen, något som resulterar i «forking» eller splittring av den ursprungliga blockkjedan. Detta resulterar vanligtvis i skapandet av en ny coin. Det finns olika typer forks som hard fork eller soft fork. 

Det finns andra altcoins som inte stammar från Bitcoins open source-protokoll. Snarare har de lagat sin egen blockkedja och protokoll som stöttar valutan

Exempel på dessa mynt inkluderar EthereumRipple, Omni, Nxt och NEO.

En likhet mellan alla altcoins är att de har sin egen oavhängiga blockkedja, där transaktionerna knyts till deras egna mynt f’örekommer.

Funfact:: Den första altcoin var Namecoin, som blev skapad i april 2011. Det är en decentraliserad öppen-källkod information- och överföringssystem. 

Vad är Tokens

Tokens är en reprensentation av en bestämd resurs eller ett verktyg, som vanligvis ligger på toppen av en annan blockkedja. Tokens kan representera alla värdier som kan omsättas, från varor till lojalitetspoäng, till andra kryptovalutor

Att laga tokens är en mycket enklare process då du inte behöver ändra koder från ett bestämt protokoll eller upprätta ett block från starten. Allt du behöver göra är och följa en standardmall på blockkedjan – som på Ethereum eller NEO-plattformen – som lär dig laga dina egna tokens.

Denna funktionaliteten till och laga dina egna tokens är gjort möjligt vid använding av smarta kontrakter. Programmerbara datakoder som är självutförande och behöver ingen tredjepart till att fungera.

Läs mer: Vad är smartkontrakter

Tokens är upprättat och distribuert till offentligheten genom en ICO (initial coin offering), som är ett medel till crowdfunding, genom utgivelsen av en ny kryptovaluta eller token för att finansiera projektutveckling.

Detta påminner om tillsvarande «public offerings» som man ser på aktiebörser, men med kritiska skillnader.  Många är väldigt upptagna av ICOs, då det är en fint sätt och identifiera intressanta projekt och man kan få ett väldigt bra ”inköpspris”.

Läs merVad är ICO

Funfact: En mall för att skapa token är fantastiskt sedan den ger ett standardgränsnitt for interoperabilitet mellan tokens. Detta gör det så mycket lättare för dig att lagra olika typer mynt i en enkel plånbock. Ett exempel är ERC-20 standard på Ethereum blockkedjan, som används av över 60 tokens.

Sammandrag

Huvudskillnanden mellan altcoins och tokens är strukturen. Altcoins är separata valutor med egen separat blockkedja, medan tokens opererar på toppen av en blockkedja som gör det enklare med etablering av decentraliserade applikationer. (dApps)