Sist uppdaterad: 20. Februari 2018
Marknad

Forbes publicerar lista över världens rikaste inom kryptovaluta

Forbes är känt för sin Forbes 400-lista, översikten över USAs rikaste människor, som kom ut första gången 1982. Det är en marknad som har gått under radarn över lång tid, trots ett totalt marknadsvärde på flera hundra miljarder dollar.
Jan H

Inom kryptovaluta är det de nyskapande, nytänkande och de lite konstiga individerna som hamnar uppe på toppen. Med enorma förmögenheter sittande i digital valuta är det en helt ny form av rika människor. De håller sig helst i skuggan och många av dem är fundamentalt emot traditionella finanssystem.

På lik linje med 1982-listen har flera av dem visat missnöje med publicering av listan. Forbes menar att det är snack om så mycket pengar, och en så stort växande marknad, att det vill vara onaturligt att inte få den till tryck.

Forbes önskar kryptovaluta i finrummet

Det är ingen hemlighet att kryptovaluta länge har vart associerad med, och reserverad för, den lite mer lugubra delen av världsekonomin. Med få krav till identifikation har det vart möjligt att använda kryptovaluta till olovlig handel av nästan alla slag. Även om det fortsatt är ett problem på marknaden, startar det sakta men säkert, att röra sig åt riktigt håll.

Forbes önskar att bidra till denna trenden; till och visa upp vilken marknadsgigant kryptovaluta faktisk är. Då är det naturligt att man lagar en lista över de rikaste personerna inom marknaden. Tillsvarande en som redan finns för de ’traditionellt rika’.

Redaktören för Forbes, Randall Lane, diskuterade listan med Joe Lubin på World Economic Forum. Grundläggaren av ConsenSys hade flera tankar om den. I grund och botten handlar det om säkerhet och en önskan om att slippa offentlig uppmärksamhet. Samtidigt förstår både Lubin och Lane samt annat folk som blivit rika på krypto att detta är ett viktigt projekt.

Om man ska lyckas med att få bort kryptovaluta från association till människohandel, vapen och det världsomfattande narkotikanätverk måste något göras. Forbes lista kan vara ett steg i rätt riktning, för att illustrera vem som egentligen sitter med de stora pengarna. Men att författa den listan har vart en utfodring.

Hur mäter man förmögenhet i kryptovaluta?

Fastsätta förmögenheten till rika personer är utfodrande i traditionella förstånd. Med mindre de vill visa upp sina skatteuppgör, löne specifikationer och översikt över sina förmögenheter och värden blir det mycket gissning. Forbes har sedan 1982 använt sig till regeln om konservativa anslag.

Men vad händer när värdet kan förändra sig med flera tiotals procent över natten? Det er ingen hemlighet att kryptovalutamarknaden är turbulent och osäker. Alla som kommer med rekommendationer om investeringar säger det samma: ’Ska du investera i kryptovaluta måste du vara 100% förberedd på att f’örlora hela investeringen’.

Då är det också stora svängningar i behållningen till de ”kryptorika”. Samtidig har de gärna pengarna stående i primärt ett projekt, som gör det något lättare att lägga fram estimat. Det är också det Forbes har gjort, och publicerat förmögenheten till de 19 rikaste inom kryptovaluta uppgett i intervaller.

Forbes använder följande faktorer f’ör att fastsätta intervallerna:

  • estimert behållning i kryptovaluta
  • profit efter skatt från handel av krypto
  • aktier i krypto-relaterade företag
  • priser på kryptovaluta från 19. januari 2018

Skillnaden mellan de krypto-rika och traditionella rika

Den första och statistisk mest uppenbara, skillnaden mellan rikt folk från kryptovaluta världen och den existerande finansvärlden är genomsnittsåldern. Där den ligger på 67 år på Forbes 400-listan samt bland de rikaste inom krypto 42 år.

Det är en bra utgångspunkt för att illustrera de lite mer subtila skillnaderna mellan giganterna från dessa två områden inom finans. Det är ingen tvekan om att de rikaste inom kryptovaluta är av ett annat slag än sina traditionella föregångare.

Kom ihåg att dessa människor är pionjärer inom helt nytt tänk och drift av världsekonomin. Även om människor som Bill Gates och Oprah Winfrey är innovativa kan man kalla de krypto rika för revolutionärer. Grundläggarna av de flesta krypto-projekten försöker att ändra världen som vi känner den.

I tillägg till detta är anonymitet en fundamental del for många som handlar kryptovaluta. Även de som har tjänat en förmögenhet genom helt legitima transaktioner och investeringar önskar gärna och få vara ifred. Det står i stark kontrast till traditionella rika, som ofta är mer än villiga till att visa fram rikedomarna sina till det offentliga.

De okonventionella rikemanskategorierna inom kryptovaluta

Forbes har lagat fem kategorier för sin lista över de rikaste inom kryptovaluta, som återspeglar den nytänkande kulturen på marknaden. Flera av männen (för det är bara män) på listan faller under flera av grupperingarna:

  • Idealister
  • Byggare
  • Opportunister
  • Infrastruktur-spelare
  • Etableringsinvestorer

Någon önskar att ändra världen; andra bygger systemen som gör det möjligt att realisera krypto-projekt världen över. Så är det de som är på jakt etter snabba pengar, och skapar sig en förmögenhet vid att jobba i en högre växel än alla andra. Till sist har vi de som driver med själva infrastrukturen till kryptoteknologi, och etablerings investor som finansierar projekten idealisterna och byggarna är nytänkande nog till att komma på.

Tillslut ändar man upp med en märklig blandning av människor i klubben för de rika inom kryptovaluta. De har gemensamt att de alla tror på tekonologien och all dess potential som ligger i framtiden.

5 viktiga namn på Forbes’ lista – och den estimerade förmögenheten

Vitalik Butarin

Vitalik Butarin är ”the golden boy” inom kryptovaluta. Han och teamet lanserade 2015 Ethereum, och sedan den gången har Butarin klättrat upp på listen över de rikaste. Kryptovalutan till Ethereum, Ether, är den näst största i marknadsvärde, bak Bitcoin. Butarin är bara 24 år gammal, men denna goda programmeraren som är från Ryssland/Kanada har en lysande framtid

Estimerad förmögenhet: 400-500 miljoner dollar (USD)

Chris Larsen

Chris Larsen är världens rikaste man inom kryptovaluta. Han är den tidigare administrerande direktören av Ripple, den tredje största valutan på kryptomarknaden. Larsen sitter med 5.2 miljarder XRP och jobbar nu som styrledare för Ripple-organisationen. Mellan januari 2014 och december 2017 steg XRP med gott över 5000% i värde.

Estimerad förmögenhet: 7.5-8 miljarder dollar (USD)

Joseph Lubin

Joseph Lubin är från Toronto och var med på att starta Ethereum. Han är en tidig ledare från finansgiganten Goldman Sachs och har grundlagt ConsenSys. Det programvara-företaget har över 600 anställda världen över, och jobbar med och vidareutveckla teknologi baserad på Ethereum-plattformen.

Estimerad förmögenhet: 1-5 miljarder dollar (USD)

Cameron och Tyler Winklevoss

Du känner kanske namnet från 2004-sökmålet mot Facebook, men Cameron och Tyler Winklevoss har sedan den gången gjort enorma framsteg på kryptovalutamarknaden. De var bland få som köpte Bitcoin redan 2012, och har tagit vara på investeringen sedan dess. De har i tillägg byggt kryptobörsen Gemini.

Estimerad förmögenhet: 900 miljoner-1.1 miljarder dollar (USD)

Changpeng Zao

Changpeng Zao, bättre känt som CZ, är grundläggare av världens största kryptobörs, Binance. Han genomförde denna bragden på under 7 månader och har nu flyttat driften sin till tre olika land för att hålla sig ett steg framför potentiella regelvärk som kan hota handeln.

Estimerad förmögenhet: 1.1-2 miljarder dollar (USD)