Guide

Hur köper du kryptovaluta?

Tema
Investering
Passar för
Nybegynner
Du har kanske upplevt att du får ett tips från en vän om en kryptovaluta du bara måste köpa? Eller att du läser en artikel på nätet om ”den nästa Bitcoin” som spås en lysande framtid? Du blir nyfiken och önskar att investera pengar i denna valutan. Det är bara ett problem. Du vet inte vart du ska få köpt den. Den här artikeln ger dig en stegvis guide i hur du går fram, från att du hör om valutan tills du har den i ”plånboken”.

I denna guiden:

Marknaden för kryptovaluta består av över 2000 olika valutor och antalet ökar. Det är inte så lätt att du kan ta med svenska kronor, gå till en viss webbplats och välja och vraka bland alla valutorna. Det finns över 150 olika börser och valutorna är spridna runt de olika börserna. De största börserna erbjuder handel i de mest kända valutorna, samt de nya valutorna som är på väg upp. De mindre och okända valutorna finns på mindre börser. Coinmarketcap.com ger dig en översikt över vilka valutor som finns och var du kan köpa dem. Detta ska vi visa dig i den här guiden.

Steg 1: Du behöver Bitcoin eller Ethereum

Om du skal köpa Bitcoin eller köpa Ethereum för första gången har vi egna guider för det. Du måste oavsett ha en av dessa valutorna för att kunna köpa den nya valutan du har hört om och önskar att köpa. Vi rekommenderar att du använder Coinbase för att få tag i dina första Bitcoin eller Ethereum.

När du har Ethereum eller Bitcoin är du klar för nästa steg.

Steg 2: Sök upp valutan på Coinmarketcap.com

För enkelhetens skull använder vi valutan som heter OmiseGO (OMG) som ett exempel i denna guiden. Du får höra att OMG har spännande saker på gång och önskar att köpa den. Det första du gör är att gå till Coinmarketcap, som är en databas med uppdaterade priser på de allra flesta kryptovalutorna. Sök efter OmiseGO i sökfältet till höger på sidan. (Tryck på bilden för att förstora)

kjøp kryptovaluta

Du blir dirigerad till OmiseGO framsida. Här får du bland annat information om:

  • Nuvarande marknadspris
  • Prisutveckling de sista 24 timmarna
  • Chart för historisk utveckling
  • Hemsida
  • Sociala kanaler – Twitter och Reddit
  • Markets – som vi ska inom, för att se var du får köpt OmiseGO

kjøpe altcoins

Steg 3: Hitta börsen

På den nästa bild ser du en översikt över de 15 största börserna som erbjuder handel med OmiseGO. Det är inte alla som är tillgängliga för svenskar, vi rekommenderar Binance, som är världens största börs. Här är du alltid oavsett säkrad god likviditet och riktigt marknadspris för valutorna. 

kjøpe kryptovaluta

Vidare ser vi att Binance står både på plats nummer 3 och plats nummer 6. Under ”Pair” ser vi att det är en som heter OMG/BTC och en som heter OMG/ETH. BTC står for Bitcoin och ETH står för Ethereum. Det betyder att du kan köpa OmiseGO med Bitcoin och Ethereum.

Nu vet du vart du finner OmiseGO, och du kan använda samma framgångsätt för vilken som helst valuta. 

Steg 4: Send Ethereum eller Bitcoin till börsen

Nu är du klar för att komma igång på Binance. Här måste du också laga ett konto. Det gör du enkelt vid att du lägger in E-post och väljer ett password.

Vid registreringen vill du få valet om att du önskar och aktivera ”Two-factor Authentication”. Det är en säkerhetsprocedyr som används vid inloggning. Här kan du välja mellan alternativ om att få tillsänt en kod via SMS eller att du hämtar upp en kod via Google-appen ”Google Authenticator”. Den appen sätter du snabbt upp på din telefonen om du inte redan har den.

Vi rekommenderar att du aktiverar den autentiseringen för att se till att ditt konto är säkert.

För att överföra medel till Binance måste du finna den aktuella walleten du önskar och senda den till. Du har en egen wallet för Ethereum och en egen wallet för Bitcoin. Vi använder Ethereum som exempel i denna guiden. Framgångssättet är helt likt om du använder dig av Bitcoin. Välj ”Funds” och därefter ”Deposits”, se bilden.

kjøpe kryptovaluta guide

På nästa sida vill du få möjligheten till att söka upp vilken valuta du önskar och överföra. Här söker du upp Ethereum och trycker på ”New address” 

kjøpe kryptovaluta guide

Detta är din privata Ethereum-adress som du använder när du ska senda Ethereum till Binance. Du kan se på det som ett kontonummer. Det är unikt och bara ditt. Om någon annan ska senda Ethereum till ditt konto är det adressen de ska använda.

Den adressen kopierar du och limmar in i adressfältet i den walleten du har dina Ethereum i. Om det är i Coinbase går du på ”Accounts” och väljer ”Send” från boxen där det står ”ETH-wallet”.

Vid normal trafik på nätverket vill överföringen vara klar på några få minuter. Kom ihåg att dubbel checka att du lägger in precis samma adress. Om du har en bokstav fel vill överföringen försvinna.

När överföringen är genomförd är du klar till att köpa OmiseGO.

Om du skulle önska det har du möjligheten till att följa överföringen vid att trycka på ”Funds” och vidare på ”Transaction History”.

Om det exempel står ”Confirming 6/30” betyder det att transaktionen har fått 6 av de 30 bekräftelserna den behöver för att bli överförd från A til B. När det står 30/30 är transaktionen genomförd.

Steg 5: Köp din nya favorit-token

Nu är pengarna klara och du kan äntligen köpa OmiseGO. Välj ”Exchange” och ”Advanced” i vänster hörn. Då får du upp ett orderfönster som kan se lite oöversiktligt ut i starten, men som är väldigt enkelt när du har vart genom det en gång.

kjøpe kryptovaluta guide

Orderfönstret ser ut så här:

kjøpe kryptovaluta guide

Här trycker du på knappen till höger, väljer ETH-marknad och söker upp OMG.

Nästa steg är att lägga in en order. Denna guiden går inte på djupet med hur man tolkar orderboken och vad man ska leta efter. Här visar vi bara snabbt hur Binance fungerar och hur du får köpt dina första OmiseGO tokens.

På lik linje med andra plattformer har man möjligheten till att lägga in både limit order och marknads order. I exemplet här lägger vi in en marknads order, det vill säga att man betalar det priset som föreligger i marknaden. Med behållningen i exemplet ger 0,07292113ETH = 4,20 OmiseGO tokens.

Under ”Amount” kan du välja om du önskar att bruka hhv. 25, 50, 75 eller 100 % av behållningen till köp. När du är klar trycker du ”Buy” och volià, så har du köpt dina första OmiseGO tokens.

Nu ligger dina OmiseGO tokens i din OmiseGO-wallet hos Binance. Du kan bevara de här, eller senda de till en egen wallet som klarar av att bevara de. Du kan läsa mer om förvaring av kryptovaluta på våra webbsidor.

För att finna dina OMG tokens använder du samma framgångsätt som du gjorde då du tidigare fann din Ethereum-wallet och Ethereum-adress. Du väljer ”Funds” och ”Balances” och söker efter OmiseGO. Dina tokens vill med stor sannolikhet ligga överst på listan så du behöver inte att söka för att finna de.

Vi hoppas denna guiden var enkel och översiktlig. Om du har några frågor eller önskar att ge oss feedback på guiden kan du senda oss en E-post på hei@coinweb.no.

Vi påminner om at du inte bör investera mer än du har råd till att förlora och att du bör vara förberedd på att denna marknaden svänger mycket kraftigare än aktiemarknaden.

Lycka till med investeringarna!