Guide

Hur köper du Bitcoin?

Tema
Investering
Passar för
Nybegynner
I denna guide visar vi dig hur du köper din första Bitcoin. Vi är komfortabla med att använda Coinbase så därför använder vi Coinbase som utgångspunkt när vi visar dig hur du ska handla för första gången.

I denna guiden:

Bitcoin och kryptovaluta står det konstant om i media, både med positiv och negativ ton. Flera och flera större investeringsbanker, bland annat på Wall Street, öppnar snart för handel med Bitcoin för sina stor-kunder. När dessa aktörer väljer att lägga tid och resurser på det bör du kanske utforska om det kan vara något för dig.

Om man inte har några vänner eller bekanta som har köpt Bitcoin eller vet hur man gör det, är det inte så enkelt att komma igång. Vi i Coinweb har därför lagat en väldigt enkel guide som visar dig vart du kan köpa Bitcoin.

Coinbase – Marknadsledare

Om du önskar att komma igång snabbt är Coinbase ett väldigt bra alternativ. De låter dig handla direkt  med bankkort, kredittkort eller med överföring av pengar via din internet bank. Vid överföring via banken är pengarna som regel på plats inom 2-4 dagar.

Skapa ett konto hos Coinbase

Registreringen hos Coinbase är väldigt enkel. Du lägger in information om dig själv, verifierar din E-post och så har du ett konto. Det har dock blivit strängare med tiden och nu krävs det att du laddar upp en bild av dig själv för kontot är helt klart. Coinbase godkänner använding av pass och körkort som identifiering. Det är en del av Coinbase KYC-procedyr. (Know your customer).

Välj betalningsmetod för köp av Bitcoin

Coinbase-handel av bitcoin steg 1

När verifieringen är ok kan du välja mellan två betalningsalternativ. När du klickar på ”buy / sell” kommer detta fönster upp. Första gången du köper kommer du att bli ombedd att lägga till en betalningsmetod under ”Betalningsmetod”

När betalings-metod har valts och du är verifierad är du klar för och handla. Till att starta med vill du ha en veckogräns för hur mycket du kan handla för. Eftersom du får lite volym vill gränsen öka successivt.

Banköverföring till Coinbase

Om du väljer bankkonto måste du lägga till Coinbase som mottagare i din internet bank och göra en överföring till Coinbase för att upprätta en förbindelse. När det är gjort kan du överföra så mycket du vill till ditt Coinbase-konto, men bara handla för belopp innanför din veckogräns. Vid dessa överföringar hamnar dina pengar i en ”Euro-wallet” hos Coinbase, som du sen använder för att handla Bitcoin.

BILDE NR 1:

kjøp av bitcoin guide

BILD NR 2:

kjøp av bitcoin guide

BILD NR 3:kjøp av bitcoin guide

Ovan ser du de steg du kommer gå igenom. Ange först namnet på din bank, ditt namn och det belopp du vill skicka i Euro. Då möts du på bild # 2 som ger dig ett referensnummer som du anger när du betalar i onlinebanken. Den sista bilden visar vilken information som ska användas när du lägger till Coinbase som betalningsmottagare till din onlinebank.

Kom ihåg att betalningen går till utlandet och att Coinbase därför är mottagare i utlandet. De svenska bankerna har olika sätt att lägga till dessa mottagare på.

Betalning med bankkort

Om du väljer och lägga till ett nytt bankkort måste du lägga in information om dig och kortinformation.

kjøp av bitcoin guidekjøp av bitcoin guide

När det är gjort företas det en verifiering mellan Coinbase och din bank. Det kan ta några minuter, men när det är i ordning kan du köpa Bitcoin på minuttet.

NU KAN DU OCKSÅ KÖPA BITCOIN

Nu ligger allt till rätta för att du ska kunna köpa och äga dina första Bitcoin. I skrivande stund kostar en Bitcoin runt $7150, eller närmare 62.000 kronor, och du måste vara klar över att du inte behöver köpa en hel Bitcoin. Bitcoin kan delas upp i mindre delar och Coinbase låter dig köpa minimum 0.00014 Bitcoin. Det betyder att du kan handla Bitcoin for runt $1 eller 8 kronor.

Men vi påminner dig om att Coinbase har relativt höga avgifter, så små inköp kommer att kosta dig mer i avgifter än du sitter igen med. Coinbase har varit en stor och ledande aktör under lång tid och har därmed kunnat ta ut höga avgifter från sina kunder. När tävlingen ökar bland leverantörerna kommer priset att pressas ner.

Sälja Bitcoin

Du kan naturligtvis också sälja Bitcoin via Coinbase och senda pengarna tillbaka till Norge.

hvordan selge bitcoin

Da velger du ”sell” og velger at du skal selge hele eller deler av Bitcoin-beholdningen din som ligger i BTC-wallet. Salget vil skje umiddelbart og pengene vil havne i din EUR-wallet, som du finner under ”Accounts”. Deretter velger du ”Withdraw” og sender pengene til kontoen du bruke til å overføre penger.

Tips till skatt och lagring

Vi rekommenderar att du läser vår artikel om skatt på kryptovaluta samtidigt som du upprättar ett konto hos Coinbase. Du har själv ansvar för att dokumentera förluster och vinster på dina trades och därför är det viktigt och veta hur du ska göra det för att vara på den säkra sidan.

Vi har också skrivit en artikel om hur du bör uppbevara dina Bitcoins. Coinbase ska vara en trygg plattform att uppbevara dina medler på, men på grund av att din wallet, eller plånbok, är kopplat till Internet, vill det alltid vara en fara för att hackere kan angripa webbsidan.

HÅLL DIG UPPDATERAD!

Håll dig uppdaterad på det sista inom blockchain och kryptovaluta hos oss på Coinweb. Vi skriver en daglig marknadsrapport som vi publicerar på vår webbsida och på Facebook.

Sök oss upp och följ med när vi publicerar något nytt.