Guide

En nybörjares guide till hur man investerar i kryptovaluta

Tema
Investering
Passar för
Nybegynner
Den här guiden till att investera i kryptovalutor är skriven så att du inom 15 minuter ska få en bra uppfattning om vad du kan förvänta dig, och hur du bäst börjar resan.
Jan H

I denna guiden:

Investera i kryptovaluta

Det är viktigt att komma ihåg att ingen annan än du själv är ansvarig för dina kryptovaluta-investeringar. Så betänk väl innan du placerar pengar i kryptovalutor.

När jag först började intressera mig för kryptovalutor så upplevde jag att det fanns många oklara faktorer. Och jag kände mig lite vilse i ämnet. Var skulle jag börja? Vilka sökord ska man söka med och vad ska man tänka på? Vilka resurser kan jag hitta på nätet för att få klarhet?

investera i kryptovaluta

Kryptovalutans födelse

När människor blir mer kunniga och informerade rent tekniskt så kommer man acceptera kryptovalutorna mer och mer. Och fenomenet har vuxit snabbt. Rubriker som ”Bitcoin når rekordnivåer” och ”Ethereums kurs stiger kraftigt” börjar synas allt oftare i allas nyhetsflöden. Vad vi vet med säkerhet är att många av de som var skeptiska till Bitcoin och den bakomliggande tekniken minskar i antal. Och de börjar förstå mer, och dessutom får ökat intresse för att själva börja med kryptovalutor. När detta skrivs är det så kallade ”börsvärdet” för crypto , det vill säga det totala värdet som är placerat i alla kryptovalutor, totalt cirka 98 miljarder dollar. För bara fyra månader sedan var värdet 30 miljarder.

Vad kommer det att vara om ytterligare fyra månader?

Hur ser marknaden ut för dagens kryptovaluta?

Du har hört talas om Bitcoin och kanske också om ”altcoins”. Detta sätt att namnge digitala valutor började omkring 2011. Kopior av Bitcoin började växa fram. Dessa kloner, som ibland kallas ”forks” (gafflar), syftar till att tjäna specifika nischmarknader på ett bättre sätt än vad Bitcoin gör. Sedan 2011, har en drös nya kryptovalutor uppstått, något som tär på Bitcoins position. Altcoins får större och större marknadsandelar och allt händer oroväckande snabbt. Man har kunnat observera upp till tio gångers ökning i kryptovalutan på så kort tid som sex veckor (se PIVX , en altcoin).

Kryptovalutor, aktier och FIAT

De valutor som vi känner till kallas ”fiat” eller ”fiat-valutor”, bland människor i kryptomiljöer. Och även om ordet ”valuta” finns med i benämningen, så liknar kryptovalutor mer aktier än vanliga valutor. När du köper kryptovalutor så du köper faktiskt en teknik-aktie, en del av blockkedjan och en del av nätverket.

Kryptovalutabörser

Den vanligaste platsen där man handlar med kryptovalutor är på börserna. Börserna är platser där du kan köpa och sälja din kryptovaluta med ”fiat”. Det finns flera sätt att bedöma trovärdigheten och kvaliteten på en kryptobörs, såsom likviditet, diversifiering, avgifter, restriktioner för inköp och uttag, handelsvolymen, säkerhet, försäkringar, användbarhet, etc. För min del tycker jag att Coinbase är den bästa börsen. Den har ett lättanvänt gränssnitt, och en kryptoförsäkring på 100%, vilket ju är oslagbart.

Se en översikt över de kryptoexchanges vi rekommenderar här

När du har angett ett bankkonto och verifierat din personliga information hos Coinbase så återstår bara fem enkla steg till att kunna köpa Bitcoins. Dessa fem steg är:

 1. Gå till ”köpa / sälja Bitcoin.”
 2. Välj betalningsmetod med hjälp av menyn som visas.
 3. Ange hur mycket du vill handla.
 4. Klicka på ”köp Bitcoin nu.”
 5. Kontrollera att du har fått dina Bitcoins på kontrollpanelen.

När du blivit mer bekant med hur man köper kryptovalutor, och börjar frestas till att börja handla med kryptovalutor (t.ex. BTC / ET), kan du enkelt göra överföringar från Coinbase till GDAX, helt gratis och börja handla. Tänk på Coinbase som en plats där du kan köpa och lagra kryptovaluta och GDAX som en plattform för trading. Överföringar mellan dessa två går direkt och är gratis.

När du blir mer bekant med andra valutor, kan du bli inspirerad till att handla även med dessa. Sedan kan du studera börser som Bittrex och Kraken, som båda arbetar med en väl vald kryptovaluta.

När du registrerar dig på dessa börser för första gången, så måste du se till att bekräfta ditt konto med de dokument som behövs, så tidigt som möjligt. Det sista du vill är förmodligen att fastna i en långsam och mödosam process där du ser alla goda affärsmöjligheter bara passera. Det tar flera dagar att få en bekräftelse, och glöm inte att begränsningarna för inköp och uttag höjs gradvis allt eftersom du gör dina affärer.

En annan sak att tänka på om du använder en annan valuta än dollar. Det kan i det fallet vara klokt att kontrollera hur pass lätt det är att betala med och att ta ut den valutan på den aktuella börsen. Du vill förmodligen inte få fiat problem vad gäller uttag som Bitfinex är ett aktuellt exempel på.

Plånböcker för kryptovalutor

kryptowallet

Börserna har egna, inbyggda plånböcker, där du kan lagra kryptovaluta som du har köpt. Men om du har hört talas om den så kallade Mt. Gox-hacken, så kanske du är lite skeptisk till att spara dina pengar direkt på en viss börs. Då kan du antingen använda en tjänst för ”pappersplånbok” som myetherwallet.com eller spendera 99 dollar för att köpa en hårdvaruplånbok som KeepKey. Båda dessa varianter är bra för att undvika risken med att lagra på en webb-plattform, men du är då också själv ansvarig för att se till att din kryptovaluta är säker.

För att överföra dina cryptocoins från börser till din egen hårdvaru-plånbok – för långtidslagring – så kan du följa stegen nedan. Vi har använt Coinbase och Nano Ledger S som exempel:

 1. Anslut Nano Ledger S via en USB-port
 2. Öppna Ledgerwallet appen (i Chrome är detta under ”apps”)
 3. Hitta din plånboks adress i Nano Ledger S gränssnitt
 4. Leta efter ”skicka / förfrågan” -knappen och ange din Nano Ledger S plånboks adress
 5. Bekräfta beloppet och klicka på ”skicka pengar.”

Det kan vara klokt att först skicka ett mindre belopp (till exempel 0,0001 BTC) för att kontrollera att allt fungerar innan du skickar större belopp. På det viset så undviker du tråkiga förluster. Eventuellt kommer du dock att debiteras ett mindre belopp som avgift.

Själv har jag en hårdvaruplånbok, och jag gillar känslan av att ha ett fysiskt bevis på vad jag äger i kryptovaluta. En hårdvaruplånbok gör det också enkelt att spara valutor av olika typer, vilket är praktiskt om du är med i framtida ICO: s (Initial Coin Offer).

Hur mycket ska du investera i kryptovaluta

Det är en subjektiv fråga. Kryptovalutor är en investeringsmöjlighet som kan göra dig rik snabbt, men volatiliteten gör det svårt att förutsäga. Som en försiktighetsåtgärd bör du inte investera mer än du kan tolerera att förlora. Jag kan inte betona detta tillräckligt eftersom det är så lätt att underskatta hur volatiliteten påverkar oss känslomässigt. Du kan tjäna en hel del, men med det följer risken med köp, och även vad vi kan kalla känslomässig stress.

En konservativ portfölj har enligt min mening, följande fördelning:

 • Är du yngre än 30 år (max): 30% krypto, 50% traditionella investeringar
 • 30 till 40 (max): 20% krypto, 60% traditionell investering
 • Över 40: 10% krypto, 70% traditionella investeringar

Detta är inte avsett att vara diskriminerande i fråga om din ålder, men tar hänsyn till att man ofta har ytterligare finansiella åtaganden när man blir äldre (lån, familj).

Inom själva procentsatsen kan du även själv välja att diversifiera din investering i olika valutor, baserat på din riskaptit.

Kryptovalutainvestering

show me the money

Det är här det börjar bli intressant. Hur väljer du en vinnare? Hur undviker vi att välja en förlorare?

Observera att kryptovalutor just nu har en otrolig boom, och är i vad som kallas en ”bullet market”. Men glöm inte bort att det självklart kan vara så att vi befinner oss i en bubbla, precis som dot-com-bubblan 2000. Ställ dig själv följande frågor innan du bestämmer dig för att investera i en valuta:

 • Är min investering säker med utvecklar teamet? Den första regeln för en investering bör alltid vara att kapitalet ska säkras. Kan du lita på utvecklingsteamet? Eller är du på väg att ge pengar till människor som har bedrivit svindleri tidigare? Om du ser några tecken på detta bör du dra dig ur omedelbart. Valutavärdet kan komma att växa, men det är inte värt att sätta dina egna pengar i en valuta där det finns stora risker.
 • Har valutan jag är intresserad av en långsiktig plan? Om du inte förstår ”the yellow paper” – dokumentationen som ligger till grund så bör du åtminstone läsa projektets ”white paper”. Vad försöker teamet att uppnå? Har de medel till att uppnå detta, eller har de kanske redan börjat arbeta mot sina mål? Vilka tidsfrister jobbar de efter? Och vilka milstolpar har inrättats?
 • Är valutan jag är intresserad av en valuta med en bra plan? Och finns det backup planer? Många nya kryptovalutor har ofta en fin webbplats, men levererar de?
 • Hur länge ska jag vara på marknaden? Har jag en plan för när och hur jag drar mig ur? Det finns valutor som du inte kommer att sitta på för evigt, men gillar att ”rida på” för att tjäna lite pengar på kort sikt. Om så är fallet, se till att upprätta en tidsplan för detta. Eller en kurs / värde när du bör dra dig ur. Detta kommer att hjälpa dig att agera mer rationellt och mindre emotionellt. Håll alltid planen och lägg band på dina känslor.
 • Finns det bra användningsområden? Några valutor ökar i värde enbart grundat på tillgång och efterfrågan. Men en sådan trendbaserad volatilitet är inte alltid hållbar i längden. För att en valuta ska vara lönsam under lång tid, måste den ha bra användningsområden. Se upp för valutor som fungerar som ett ”bli rik snabbt” bedrägeri.

Kortsiktig handel med marginal

När du börjar att bekanta dig med kryptovalutor så kanske du vill handla med pengar du lånat på toppen av den investering som du redan har, med hopp om att du ökar dina totala tillgångar. Detta är inget nytt för en erfaren forexhandlare, men för en ny kryptoinvestor bör du nog läsa på lite i förväg.

Kortsiktig handel / trading skapar möjligheter om du lär dig utnyttja plötsliga nyheter som kan påverka priset. Nyheter som kan leda till ett kraftigt lyft på kursen. Om du förväntar dig goda nyheter t ex i samband med att en valuta lanseras, kan du ”gå in” för att se vad som händer. Men kom ihåg, att köpa ryktet och sälj nyheten, som de säger. Men du måste agera snabbt och modigt om du vill ha en snabb vinst på det här sättet.

Utvinning

De som är mer intresserade av förutsägbarhet bör kika på ”utvinning”. Utvinning, som kallas ”mining” på engelska, innebär att du investerar i ett antal datorer. Återvinning är bara möjligt med kryptovalutor som följer ett ”proof-of-work” protokoll. Det krävs en hel del för att få snurr på detta, men det är attraktivt som en långsiktig investeringsmodell där du arrangerar en så kallad passiv inkomst, men glöm inte att detta kräver en enorm investering att till att börja med, och att det tar längre tid för pengarna att strömma in.

Staking

”Staking” är ”proof-of-stake”-versionen av utvinning. Det är som en slags utdelning på en aktie. Hur mycket du kan tjäna beror på själva valutan, men i allmänhet krävs mindre investeringar och mindre arbete än genom utvinning.

Arbitrage

Väl inne på flera börser, kanske du vill köpa en aktie och sälja en annan. Då kan du tjäna vad som kallas arbitrage. Men var medveten om två saker: Glöm inte att det finns avgifter, och glöm inte att priset kan ändras när du är i färd med att överföra din valuta mellan börser – särskilt när marknaden har stora svängningar / volatilitet. Amerikanska dollarn är mer stabil än andra valutor. Jämför till exempel med kanadensiska dollarn eller Singapore dollarn. I dessa finns det en större möjlighet för vinst med arbitrage.

Bra referenser

Kolla in coinmarketcap för att se marknadsvärden och priser för olika valutor. Kolla cryptowat för priser på valutor på olika börser. Ta en titt på olika valutors ”subreddit” för att hitta relevanta nyheter, och för att få en uppfattning om hur marknaden rör sig, och slutligen: se även hype och dalbana för att ta reda på hur mycket kryptovaluta du behöver köpa för att köpa en Lamborghini Aventador.

Det var allt jag hade att säga! Var smart med dina investeringar, och viktigast av allt: Glöm inte att ha kul!