Sist uppdaterad: 30. Januari 2018
Marknad

Kryptomarknaden snubblar? Vad händer?

Den årliga januari-korrigeringen

Från toppen tidigt i januari har det samlade marknadsvärdet på alla kryptovalutor sjunkit med $300 miljarder dollar. Den största nedgången skedde i löpet av 36 timer denna vecka och startade måndag 15. januari. Torsdag har marknaden tagit sig lite upp igen, men det råder fortsatt osäkerhet runt vägen vidare på kort sikt.

Växten de sista månaderna har vart äventyrlig för de som köpte sig in tidigt på hösten förra året. De allra flesta valutorna har nått nya all-time highs, med Bitcoin som toppade  runt $20 000 före jul. Efter kraftiga korrektioner denna vecka har alla kryptovalutorna korrigerat sig med tvåsiffrade procenter och Bitcoin och Ethereum bröt ner genom de psykologiska gränserna respektive $10 000 och $1000.

XRP, som är valutan till blockchain-startupen Ripple Inc., har från toppen sjunkit med närmare 50 % efter en vild växt från mitten av december.

För de färskaste krypto-investorerna som upplevde sin första kraftiga korrektion har detta f’ört till paniksälj och troligen dålig nattsömn. Historiskt sätt är januari en dålig månad för kryptovalutor och det ser inte ut som januari 2018 blir ett undantag.

Det är svårt och sätta fingret på exakt vad som har fört till denna korrektion, som förr eller senare måste komma. Efter varje bull-run kommer  det en tid där några tar chipsen av bordet och säkrar vinst, medveten om att det kommer nya köpmöjligheter.

Bilden under illustrerar hur januari månad har utvecklat sig de sista åren. Om historien upprepar sig vet vi inte, men det är inte onormalt med en kraftig korrektion i början av året. Det är ett känt fenomen att trading-volymerna i Asien är lägre i januari på bakgrund av den kinsesiska nyårsfesten.

januar fall kryptovaluta

Vi har sätt närmare på några av de potentiella orsakerna till årets korrektion:

ÖKAD REGLERING

Inledningsvis ska det sägas att reglering av kryptomarknaden vill på lång sikt vara väldigt positivt. Samt vara med på att legitimera en marknad som av många anses som att vara i gråzonen av vad som bör tillåtas. För ögonblicket är det inga som vet exakt vilka regleringar som kommer och vilka effekter det kommer att ge. Osäkerheten gör, i likhet med vad vi kan vitna om i aktiemarknaden, att investorer säljer sig ner och skyddar sitt kapital.

Den mest öppenbara förklaringen på korrigeringarna är signalerna som sends från myndigheterna i nyckelmarknaderna Kina och Syd-Korea. Kina har förorsakat kraftiga prisfall tidigare. I 2013 förbjöd Kina företag att samarbeta med kryptobörser och i september 2017 annonserade de att de vill förbjuda framtidiga ICOer. Båda händelserna förde till omedelbara korrektioner i marknaden, men efteråt hämtade marknaden sig och har idag stigit långt förbi nivåerna före kineserna skapade oroligheterna.

Den sista tiden har Syd-Korea signaliserat att de önskar och reguljera handeln med kryptovalutor. Först gick ryktet om att all handel skulle stängas, för det blev dementerat. Sen informerade de att de önskar att lägga till rätta för en reglerad handel, med fokus på och undgå anonym trading.

ETABLERINGEN AV FUTURES-HANDEL

Den sista tiden har det skett ett skifte i demografin bland de som handlar med kryptovalutor. Nya och flera professionella investorer har kommit in på marknaden, bland annat via möjligheten för futures-handel i Bitcoin.

I utgångspunkten har intåget av professionella investorer vart ansett som positivt vid att det legitimerar marknaden. Men deras använding av sofistikerade verktyg for köp, sälg och tekniska analyser kan påvirka kursen på ett sätt som mindre, privata investorer inte är vana till.

Erfarna investorer är bättre med att använda exempel ”stop loss” och sätter sälj-ordrarna vid pris-nivåer de anser som kritiska. När stora säljvolymer triggas av stora investorer ökar pressen på nersidan och utlöser ofta paniksälj.

Denna veckan gick de första futures-kontrakten ut av Cboe og CME (amerikanska investeringsbanker) Det har vart med på och öka osäkerheten. I utgångspunktet har intåget av denna typen derivat-handel vart ansett som positivt och ett tecken på att krypto-marknaden mognar. Det är en första gång för allt och sedan det är första gången dessa Bitcoin-kontrakterna utgår har marknaden vart väldigt upp och ner och osäkerheten kan ha fört till ett säljpress för att säkra sig mot oförutsedda kursutslag.

DÖRRARNA STÄNGS HOS KRYPTOBÖRSERNA

Det ökade intresset för kryptovaluta har lagt ett enormt press på börserna som erbjuder  krypto-trading. Både med tanke på säkerhet och med tanke på vilken trafik systemen är designat till och hantera.

De flesta börserna har inte kapacitet till den ökade tillströmningen av nya användare. Binance, som är bland världens störste kryptobörser, fick i januari på det mesta 240 000 nya användare i löpet av en timme.

Flera av de största börserna har stängt nyregistreringen av nya kunder. För att upprätthålla säkerheten för de existerande användarna och för att kunna uppgradera systemen.

Den amerikanska kryptobörsen Kraken upplevde att en systemuppdatering som skulle ta två timmar varade i nästan två dagar.

När infrastrukturen brister på detta sätt sprider oron sig och alla investorer tar ut sina pengar vid första anledning.

Ett skräckexempel är Bitconnet, en börs som driver med utlån och handel, som annonserade att de stänger driften. Detta har fört till att deras egen valuta, ”BCC-token”, har stupat 90 % och alla investorer har inte haft möjlighet till och hämta ut sina pengar.

ÖVERHETTAD MARKNAD?

När man lägger samman dessa faktorer är det enkelt och konkludera med att marknaden har vart överhettad och att det var på tiden med en korrigering.

De som har vart genom sin första riktiga korrektion har fått sig en läropeng och vill kanske vara lugnare nästa gång det stormar.

Håll dig uppdaterad på det sista som händer i kryptovärlden på Coinweb.se

Lycka till med investeringarna! Och kom ihåg: inte investera pengar du inte har råd till och förlora.

Coinweb-teamet.