Token

DASH

(DASH)
Typ
Plattform
 • Överblick
 • Coindata
 • Marknader
 • Nu tar de dina pengar 
 • Vad är DASH?
 • Struktur och ekonomi
 • Styrning och utveckling
 • Problem, lösningar och användning av token
 • Föremålet med DASH
 • Fördelarna med DASH
 • Nackdelarna med DASH
 • Så vad händer med våra pengar?

Nu tar de dina pengar 

I VG-artikeln “Nu tar de dina pengar” skriver de om hur Staten och finansnäringen går samman om att få bort kontanter från den norska ekonomin. Många är upprörda över att vi efter vart blir fråntagna “rätten” till att betala i kontanter. Det klagas på att staten har för mycket kontroll över transaktioner, medans bankerna alltid lägger sig emellan och tar en orimlig stor andel av allt som köps och säljs.

En stadig ökande andel av avgifter och kontroll har fört till utveckling av blockkedje-teknologin och den resulterande framväxten av tusentals av decentraliserade kryptovalutor över hela världen, ofta till trots för regeringens försök på att stoppa denna utveckling. En av de mest populära av dessa heter DASH.

Vad är DASH?

XCoin (XCO) blev lanserad den 18. Januari 2014. 10 dager senare blev namnet förändrat till Darkcoin. 25. mars 2015 förändrade valutan tillslut namnet sitt till DASH, som är en förkortning av Digital Cash. Namnet på kryptovalutan beskriver väldigt klart och enkelt funktionen, tanken och fokuset till DASH, nämligen att fungera som en ny och digital version av kontanter.

DASH (då kallat DarkCoin) var i utgångspunkten favoriten till många som höll på med skumma aktiviteter. Den har klar fokus på att “leverera valuta som en tjänst” för betalings-industrin över hela värden. För DASH innebär de flera olika tilltag för att garantera anonymitet och hastighet i transaktioner. DASH tilltag och förmåga till att justera sina tjänster har gjort DASH till en av favoriterna bland alla kryptovalutor.

Några av de viktiga fördelarna med kontanter är att en transaktion kan vara en privatsak mellan två individer utan någon bank som går emellan och ser på dina transaktioner (och självklart tar lite av dina pengar där de kan komma undan med det). Transaktioner med kontanter är också omedelbara.

DASH erbjuder en PrivateSend-funktion, som imiterer anonymiteten vid kontant transaktioner vid att transaktionen inte kan ansluta betalaren med mottagaren. DASH erbjuder också användarna InstantSend, som betyder att transaktioner kan genomföras på ögonblicket. Något som är en av de andra fördelarna med kontanter.

Till skillnad från kontanter har DASH en mycket större räckvidd. Du kan bara betala med kontanter till en person som är fysisk närvarande där du är. DASH låter dig göra liknande transaktioner till vem som helst var som helst i värden, något som är en klar förbättring i förhållande till funktionaliteten till kontanter. Som så många kryptovalutor är DASH också mest använt i Europa och USA, men den existerar i alla världsdelar. En karta över ställen där valutan kan användas finns på Zeemaps.

Struktur och ekonomi

Kryptovalutan DASH är byggt med ett protokoll som har två nivåer. På den första nivån är den lik Bitcoin. Det är en blockkedja med block som blir lagat av så kallade miners, eller gruvarbetare, vid hjälp av Proof of Work-algoritmen.

Den andra nivån är byggd av ett nätverk av så kallade masternodes eller masternoder. Masternoder är tusenvis av kraftiga servers som  hjälper till med InstantSend-funktionen. Det gör de vid att på ögonblicket låsa in pengarna du sender, för att så instruera gruvarbetarna  om att bygga det nästa blocket på ett sätt som gör att dina pengar inte kan användas två gånger.

Masternoder utför också PrivateSend-funktionen, som mixar samman coins på ett sätt som gör det väldigt svårt att spåra en transaktion. Masternoder har en viktig roll av styrningen av DASH utveckling. Det är de som stämmer för eller mot förslag om utveckling som måste göras av utvecklarna. Masternoder är en väldig viktig del av DASH sitt nätverk. Till skillnad från Bitcoin så är intäkterna från utvinning av block delat lika mellan gruvarbetare och Masternoder. 10% av intäkterna går till DASH budget för utveckling och drift.

Företaget har genom detta unika budgetsystem nu en tillgänglig budget på runt 5 miljoner dollar per månad.  Budgeten används till utveckling av DASH. Både den systematiska metoden för vidareutveckling av systemet och finansieringsmodellen gör att DASH är ganska mycket bättre ställt än andra kryptovalutor på marknaden till att hantera utmaningar i framtiden som man idag inte har tänkt på. Budgeten växer i takt med värdet av DASH, något som gör systemet väldigt skalerbart.

Styrning och utveckling

Styrning och utveckling i ett decentraliserat nätverk precis som en kryptovaluta basert på blockkedje-teknologi är väldigt svårt. Det är per definition ingen central myndighet som egentligen kan ta beslut. Styrning och utveckling är ett område där DASH verkligen skiljer sig ut från andra kryptovalutor. DASH är regnat för att vara världens första decentraliserade autonoma organisation (DAO). Det betyder att organisationen inte blir styrt av en ledning. I stället blir den styrt av ett decentralisert system som är baserat på fastsatta regler. I DASH-systemet kan användarna lägga in förslag om vilka förbättringar som de känner bör göras i systemet. Det kan de göra genom ett schema på https://proposal.dash.org/.

Förslagen som blir sent in blir mottatt till värdering av Masternodena, som röstar för eller mot varje förslag. De förslagen som får mest röster går in i jobblistan för månaden. Det godkända arbetet blir ofta gjort genom hyrning av projektresurser. Projektarbetarna som jobbar på projekt för DASH blir också betalt i DASH-valuta. Det ger dem enda ett insentiv för att göra ett bra jobb. Arbetarna blir betalt från DASH sitt budget.

Evan Duffield var programmereren som lagade open source-programmet för DASH. Idag står Evan uppfört som strategisk rådgivere på hemsidan till DASH. Teamet är just nu styrt av företagets CEO, Ryan Taylor. Ryan jobbat tidigare i ett stort investeringsfond på Wall Street, där hans jobb var att förstå hur betalingssystem fungerar. Andra team medlemmar består bland annat av Andy Freer (CTO), Holger Shinzel (Kvalitetskontroll, automation och test), Philipp Engelhorn (Press), Fernando Guiterrez (Chief Marketing Officer), och Robert Wiecko (Projektledare).

Teamet har generellt sett ett rykte på sig för att vara professionella och lösnings orienterade, något som är viktigt för varje kryptovaluta. I motsättning till vanliga företag blir faktisk rättningen till utvecklingen av DASH inte styrt av det ovanför nämnda teamet. Som en decentralisert autonom organisation blir organisationen inte styrt av en ledning, men av ett decentralisert system som är baserat på fastsatta regler. Förbättringar och utveckling blir gjort på grundlag av förslag som kommer från användarna. Masternodena röstar på vilka förslag som ska startas först och så följer teamet upp dessa uppgifter.

Problem, lösningar och användning av token

Från ett användarperspektiv så löser DASH problemet med att kontanter tidigare inte kunde användas till säker betaling direkt mellan två personer på ögonblicket, var som helst i världen utan inblandning från tredje partner och dyra mellanled. Andra kryptovalutor löser också delar av detta problem, men DASH skiljer sig ut med introduceringen av Masternoder som blandar samman transaktionerna så att de blir privata. Masternoder reducerar också transaktionstiden kraftigt i förhållande till för exempel Bitcoin.

Föremålet med DASH

Föremålet med DASH är klart. Det är att leverera valuta som en tjänst. Det kräver att DASH är säkert, snabbt, anonymt och tillräckligt flexibel till att möta framtidens användare av valutan. Många kryptovalutor blandar samman betalingsfunktionen med andra funktioner. Detta gäller speciellt kryptovalutor som använder Ethereum-baserad teknologi, eftersom denna teknologin lägger till rätta för smart kontrakter. DASH har ett starkt fokus på sin kärnaktivitet, som är att behandla och genomföra transaktioner snabbt, effektivt och anonymt överallt utan dyra mellanled.

dash

Fördelarna med DASH

En av de största fördelarna med DASH i förhållande till andra kryptovalutor, är det inbyggda budgetsystemet som sätter av 10% av utvinnande mynt som ett budget för vidare utveckling av systemet. Det utgör redan nu ett budget på över 5 miljoner dollar per månad. Budgeten blir använd till att utföra projekt för att underhålla, förbereda och marknadsföra DASH-nätverket.

En av de sista förbättringarna som blev introducerat 2017 är 2 MB blockstorlek. Det vill snart öka igen till 5 MB och fortsätta upp till 45 MB eller mer eftersom efterfrågan efter valutan ökar. Den ökade blockstorleken, och förändringarna som tillåter gradvis förhöjning av blockstorlekar, är en lösning på skaleringsproblemen som många kryptovalutor sliter med. DASH vill därför snart ha kapacitet nog till att kunna handtera upptill 50 miljoner användare. Masternodena hjälper till med att kunna genomföra transaktionerna omedelbart även med så många användare.

Dessa fördelarna är alla viktiga, men de är kanske mindre viktiga i förhållande till att DASH har lyckats att sätta upp ett styrningssystem som gör det möjligt, både finansiellt och från en organisationsmässig synpunkt, att hantera problem som kommer till att uppstå i framtiden på ett effektivt sätt.

Nackdelarna med DASH

DASH, och tidigare DarkCoin har ett förflutet där de blev sätt på som ett betalings medel för skumma verksamheter. Denna typen bandit stämpel kan vara svår att bli kvitt, och det vill krävas expertis inom marknadsföring och PR. Eric Sammons, i sin artikel “An Honest Assessment of Dash, Today’s Hottest Cryptocurrency”, menar att DASH på detta tidspunkt inte har tillräckligt bra folk som tar sig av marknadsföringen och PR.

Det är lätt att lista upp fördelarna med DASH och hur lätt det är att använda, hur säkert och anonymt det är, men faktum är att DASH bara är fyra år gammalt, så den har kanske inte vart länge nog i cirkulation till att etablera sig som en stabil kryptovaluta, och det är därför inte lika lätt att använda DASH som någon av de andra konkurrerande valutorna.

Det finns nog fortsatt många som tänker att det är lite nytta i DASH om det inte går att köpa sig glass på ICA med den. När det är sagt så förändrar det sig nog fortare än de flesta är förberedda på. E24 publicerade redan i fjol en artikel kallad “Här kan du handla julklappar med bitcoin” som handlar om ett antal företag där man kan köpa dagliga varor och tjänster med kryptovaluta.

Så vad händer med våra pengar?

Det känns bra att ha en tjock bunke med kontanter i fickan. Det var bättre i gamla goda dagar då man kunde ta sin 25-öring bort till Örjans landhandel och köpa ett kilo karameller i all hemlighet utan att behöva förklara sig för mamma. Det blev en liten hemlighet mellan dig och Örjan. snabbt gick transaktionen också. Och utan nödvändigt tjat om sundhet och tandborstning.

Det är kanske sant att hundralapparna försvinner, det har väl de flesta upplevt på ett eller annat sätt. 25-öringen kan man heller inte få ett kilo karameller för.  Tack och lov betyder introduktionen av DASH att utskiftningen av pengasedlar med elektroniska system inte är slutet på privata transaktioner. Bankerna och myndigheterna kan heller inte få komplett kontroll över den sista lilla biten av frihet du fortsatt har igen...även om de nog gärna kunde tänkt sig det. Vi går mot ljusare tider där nästa generation utan hinder och grådiga mellan män vill kunna använda 25-öringarna där i världen karamellerna är billigast, utan frykt för tjat om tandborstning.

 

Källor

https://steemit.com/cryptocurrency/@walczakit/futurocoin-a-copy-of-dash-without-the-decentralization

https://www.dashforcenews.com/dash-dao-future-might-look-like/

https://www.zeemaps.com/map?group=2357566#

https://medium.com/@EricRSammons/an-honest-assessment-of-dash-todays-hottest-cryptocurrency-908603b7a2a3

https://cointelegraph.com/news/dash-aims-for-mass-adoption-announces-new-integration-activates-2-mb-blocks

https://en.wikipedia.org/wiki/Dash_(cryptocurrency)

https://www.dash.org

160.00
1.01%
0.01715653
 • Marknadsvärde:
  $1,419,311,218.00
 • 24 h trading volym:
  $269,921,819.18
 • Cirkulerande tokens:
  $8,870,579.00
 • Totala tokens:
  $18,900,000.00
Köpa Bitcoin, Litecoin og Ethereum: Få 10$ startbonus! Köp på coinbase nu