Token

Monero

(XMR)
Typ
Valuta
 • Överblick
 • Coindata
 • Marknader
 • Vad är Monero?
 • Struktur och ekonomi
 • Problem, lösningar och användning
 • Föremålet med Monero
 • Fördelarna med Monero
 • Nackdelarna med Monero
 • Avslutning

Dagens samfund rör sig i en riktning där privatliv närmast är förbjudet. Allt ska registreras och myndigheterna ska hålla kontrollen på det mesta. Det kan ha sina fördeler på vissa områden, men det är många som känner att denna utvecklingen redan har gått för långt. Statens involvering i vår individuella person ekonomi startar att närma sig nivåer som liknar ‘barnvakt’. Vi blir som regel förtalt att om vi inte har något att gömma behöver vi inte bekymra oss för offentlighetens insikt i privatekonomin, men samtidigt blir vi stadigt påmind om att maktmissbruk absolut inte är något som tillhör det förflutna. Monero har en hel del gemensamt med Bitcoin, men skillnaden är att Monero fokuserar helt på anonymitet.

Vad är Monero?

Monero, som handlas under symbolet XMR, är en decentraliserad och blockkedjebaserad kryptovaluta som är optimaliserad för att hålla nyfikna människor på långt avstånd vid att försäkra att både användare och belopp i transaktionerna är anonyma. Monero som tidigare var känd som Bitmonero, är inte baserat på Bitcoins källkod. Det var en av de första valutorna som tog i använding ett relativt nytt protokoll kallat CryptoNote. Några andra kryptovalutor baserat på denna standarden är Aeon, DarkNetCoin, Pebblecoin och Bytecoin.

En grundläggande skillnad mellan Bitcoin- och CryptoNote-protokollen handlar om den offentliga nyckeln till användarna. En Bitcoin-transaktion kan vara anonym, men de kan också enkelt spåras på blockkedjan genom den offentliga nyckeln till användarna. För oss användare betyder det i praktiken att din anonymitet beror hundra procent på vilken plånbok man använder. Om din plånbok för exempel är kopplat samman med ditt bankkonto kan alla dina Bitcoin-transaktioner lätt sporas tillbaka till dig personligen genom blockkedjan. Om du däremot använder en anonym plånbok, utan någon tillkoppling till dig personligen, kan alla dina Bitcoin-transaktioner fortsatt spåras tilbaka till din plånbok, men inte nödvändigtvis till dig personligen.

I praktiken är det relativt svårt och garantera att det inte finns någon sammankoppling mellan dig och plånboken du använder. Det finns olika sätt att spåra det på som för exempel genom spårning av browsers och IP adresser som blir använt i kombination med plånboken. CryptoNote lösning på det problemet är att blanda samman nycklarna till flera användare i varje transaktion i såkallade ring signatures, eller ring signaturer.

Ringsignaturer har namnet sitt från hur formelen ser ut som blir använd till att utföra denna typen kryptografiska signaturer. Den gör det omöjligt att finna ut av vem som utförde en transaktion. Anonymiteten i ringsignaturen kommer från at den samma transaktion blir signerad av en grupp användare som väljs ut tillfälligt i systemet. Det är därför omöjligt för en extern part och veta vilken av signaturerna som faktiskt godkände transaktionen.

Hva er Monero?

TOTAL ANVÄNDARANONYMITET

Monero, som är byggt på CryptoNote-protokollen, har gått ett par steg vidare när det gäller att ivarata anonymiteten till användarna. De använder en kombination av fyra olika teknologier för att ivarata integriteten och anonymiteten till Monero-användare. Alla Monero-transaktioner är alltid privata för alla. Det skiljer sig från många andra kryptovalutor som ofta bara ger dig valet till att senda konfidentiella transaktioner.

Dual Key Stealth Addresses gömmer vart transaktionerna tar vägen genom att använda varje adress en gång. Alla pengar som är lagrat på adressen måste därför användas när adressen blir använd. Om alla pengarna på adressen inte används i transaktionen vill transaktionen bli delad i två transaktioner, en till den du sender pengar till, och en med det som är till övers efter överföringen går tillbaka till avsändaren på en ny adress.

Ringsignaturer är en standard del av CryptoNote-protokollen som gör att signaturen för transaktionen blir blandad med andra tidigare transaktioner i systemet utan att en utomstående har möjlighet till att veta vilken av transaktionerna som är äkta och vilka som bara används som en slags avledning.

Ring Confidential Transactions - RingCT- är en teknologi som gömmer summan av valutan som blir sent. För implementeringen av RingCT blev transaktionerna gömda vid att alla transaktioner blev uppdelade i specifika valörer. För exempel 1, 5, 10, 50, 100 XMR. Svagheten var att ringsignaturer bara kunde lagas för transaktioner som hade samma valörer så att de kunde förväxlas. Med RingCT-teknologin kan alla transaktioner förväxlas med varandra. Den potentiella ringstorleken ökas därmed, och med det också säkerheten.

Kovri - i2P er ett av de nyaste projekten till Monero. Det är en programvara som hjälper användare till att gömma vilken IP-adress de använder. Det är ett av de områden många ser som en svag punkt inom kryptovaluta transaktioner. Din IP-adressen kan avslöja en stor mängd metadata som bland annat kan användas till att avslöja identiteten till en användare.

Struktur och ekonomi

Utvecklingen av Monero genomförs av Monero-samfundet och är baserat på donationer. Det är ca 200 programmerare som jobbar på projektet, och de publicerar förbättringar i Monero genom uppdateringar, också kallat “scheduled hard forks” var sjätte månad. Fokus är oftast på anonymitet, decentralisering och skaleringsförmåga.

Finansieringen av nya utvecklingar kommer att göras genom att lägga fram förslag till Monero Forum, som har ett slags anslutningssystem i sitt forum kallat Forum Funding System. Vem som helst kan föreslå projekt i forumet, men om de finansieras beror på hur många som röstar på dem. Framgångsrika förslag som har blivit finansierade inkluderar lönesättning för viktiga saker, utvecklare och forskare, maskinvaru-plånböcker, marknadsföringsmaterial och integrering av Monero i andra betalingsplattformer.

Problem, lösningar och användning

Monero blev till på grund av svagheter i anonymiteten i Bitcoin-transaktioner. Problemet blev löst vid hjälp av ringsignaturer. Här blir signaturerna gjort på bakgrund av en grupp istället för en enkel användare.

Föremålet med Monero

Syftet med Monero är att tillhandahålla totala anonyma transaktioner som inte kan spåras för enskilda användare.
Fordeler og ulemper med Monero

Fördelarna med Monero

I praktiken är Monero mindre spårbar än kontanter, där transaktioner i många situationer fortfarande kan kopplas till deltagarna. Monero erbjuder överlägsen anonymitet i transaktioner genom att göra det omöjligt att avgöra vem som skickat hur mycket och till vem. Monero har inte ens tillgång till denna information. Det betyder att du kan vara säker på att inga obehöriga har tillgång till information om dina transaktioner.

Nackdelarna med Monero

Det är inte alltid att full anonymitet är en fördel. Det gäller för exempel om kryptovaluta tappas eller blir stulet. Det finns då inget sätt du kan få de tillbaka på. Ett bra exempel på det var då många i Monero-teamet tappade sina nycklar i en båtolycka.

En annan negativ sak med Monero är att de har rykte om att vara favorit hos droghandlare och andra brottslingar. Detta kan hjälpa till att göra denna valuta ett offer för mer sanktioner än andra kryptovalutor

"Quantum Computers" är värt och nämna, eftersom de är rätt runt hörnet. Monero är, i likhet med många andra kryptovalutor, inte beräknat för att kunna motstå ett angrepp från en Quantum computer.

Avslutning

För de flesta av oss är anonymitet en lyx som vi kanske tycker är okej att ha. Ändå föredrar de flesta bekvämligheten med lite extra användarvänlighet i stället för fullständig anonymitet. Kanske är det lätt att tro att Monero bara är för brottslingar, men det är inte överallt i världen som det ses på samma sätt. Det finns fortfarande många ställen och situationer i världen där anonymitet i värsta fall kan handla om liv eller död.

98.60
2.05%
0.01058807
 • Marknadsvärde:
  $1,680,961,378.00
 • 24 h trading volym:
  $223,009,981.19
 • Cirkulerande tokens:
  $17,047,876.00
 • Totala tokens:
  $0.00
Köpa Bitcoin, Litecoin og Ethereum: Få 10$ startbonus! Köp på coinbase nu