Token

Ripple

(XRP)
Typ
Valuta
 • Överblick
 • Coindata
 • Marknader
 • Ripple - designat för bankerna
 • Vad är Ripple?
 • Struktur och ekonomi
 • Styrning och utveckling
 • Problem, lösningar och användning av Ripple
 • Föremålet med Ripple
 • Fördelarna med Ripple
 • Olämporna med Ripple
 • En kryptovaluta för de lite försiktiga?

Ripple - designat för bankerna

Kryptovaluta anses ofta som något nytt, som konkurrerar med det etablerade systemet av banker och finansiella institutioner. Både banker och regeringar i många land ser decentraliserad kryptovaluta som ett hot mot etablerade finansiella system. Men det är inte alla kryptovalutor som passar i beskrivelsen. Bland kryptovalutor är Ripple den snälla killen i klassen. Istället för att försöka och undgå bankerna har de aktivt inviterat och inkluderat bankerna och finansinstituten in i deras system.

Vad är Ripple?

Ripple är två saker. Det är både namnet på en kryptovaluta (XRP), det är också namnet på ett betalingsnätverk där denna valutan, bland många andra, blir använd. Huvudfokuset på projektet anses och vara på betalningsnätverket. Det är designat som ett decentraliserat system för trading av valutor. Det är också en metod för överföring av pengar utan och flytta dem.

Principen bakom Ripple är inte ny. Den har faktiskt existerat sedan det åttonde århundrade, och är bland annat känd under namnet Hawala, som kan översättas som “förtroende”. Hawala-systemet fungerar bra och finns idag i många land. Hawala-transaktioner är ofta billigare än transaktioner genom banksystemet. Grunden till det är att i Hawala-systemet blir pengarna faktiskt inte flyttade.

När du sender pengar genom en Hawala-transaktion levererar du enkelt pengarna du vill senda till Hawaldar A, som kontaktar Hawaldar B, som han litar på. Hawaldar B utbetalar pengarna till mottagaren på grundlag av ett password. Efter att pengarna blir utbetalt är Hawaldar A skyldig beloppet till Hawaldar B. Varje Hawaldar håller räkningen med utestående medel från andra Hawaldar. Utestående blir justerat med jämna mellanrum. Det gör att små transaktioner inte behöver att gå genom ett banksystem som både är dyrt, trögt och besvärligt. Hawala-transaktioner är ansett som olovliga i många land, men till trots för det är det fortsatt relativt vanligt på flera ställen, och populärt som betalningssätt på grund av sin enkelhet, snabbhet och låga transaktionspris.

Ripple har mycket gemensamt med Hawala-systemet. Det kan sägas vara en förbättrad version av det gamla systemet. “Agenter”, som i många tillfällen är synonymt med banker, kan bestämma vilka andra institutioner de litar på och för hur stora belopp. Istället för att beloppen blir överfört mellan bankerna för varje transaktion fungerar Ripple som en central transaktions huvudbok som håller koll på vilka banker som är skyldiga vilka banker och hur mycket. Utestående summor kan bli justerat regelmässigt eller efter behov, pengarna blir därmed ofta inte flyttade när en transaktion blir gjord.

Struktur och ekonomi

Struktur i Ripple

Systemet hanterar transaktioner både med och utan tillit mellan agenterna. Det är en relativt stor skillnad från andra kryptovalutor, där alla transaktioner som regel blir utfört utan etablerat förtroende mellan de berörda parterna.

Säkra transaktioner via Ripple kan göras i vilken valuta som helst vid att bokföringen till de agenterna i systemet litar på varandra. Nätverket håller en översikt över alla agenter och deras individuella behållning av varje valuta. Transaktioner kan i teorien göras i andra saker än valuta, som för exempel i guld, eller kryptovaluta som Bitcoin. Om det finns ett direkt förtroende mellan agenten till mottagaren, och avsändaren inte existerar finner nätverket en eller flera mellanmän som kan skapa en kedja av förtroende från avsändare till mottagare.

Ett exempel på en transaktion är Alex som vill skicka pengar till Beth. Alex går till sin bank (Agent A), som erbjuder överföringar via Ripple. Bank A har inte ett förtroende till banken Beth använder (Agent B). Systemet finner därför en annan bank (Agent C) som har ett etablerat förhållande till både Agent A och Agent B. När transaktionen är klar har Beth fått pengar från Alex, Agent C är skyldig Agent B pengar, och Agent A är skyldig Agent C pengar.

Avsender til mottaker med Ripple

TRANSAKTIONER MELLAN AGENTER SOM INTE LITAR PÅ VARANDRA

Transaktioner mellan agenter som inte har etablerat ett förtroende är också möjligt i Ripple-systemet. Det är här kryptovalutan XRP kommer in i bilden. Alla valutor i systemet har ett värde i XRP, som bland annat används till att underlätta transaktioner där det inte finns en tillgänglig kedja som har förtroende. XRP kan också användas för att överföra pengar billigare, i och med att transaktionerna kräver färre mellanmän. XRP gör det också möjligt att faktiskt överföra pengarna på ögonblicket, så att summor inte behöver att vara utomstående.

Ripple driver inte med så kallad mining av mynt som Bitcoin gör. Alla XRP som existerar är redan färdiga. Den totala mängden är 100 miljarder XRP. I november 2017 var 38.6 miljarder av dessa i cirkulation. Resten hålls av Ripple Labs. I december 2017 genomförde Ripple sin plan om att sätta 55 miljarder XRP i ett slags kryptografiskt valv. Det har roat ner marknaden och gjort förtroendet bättre, eftersom det blir omöjligt att marknaden svämmas över av XRP på kort tid. Förmodligen vill det också bidra till att stabilisera priset på XRP.

Styrning och utveckling

Ripple-protokollet blev utvecklat av företaget Open Coin. Det företaget blev startat av Chris Larsen, Arthur Britto och Jed McCaleb. McCaleb jobbade tidigare för Mt. Gox, som var en av de största börserna för Bitcoin och alternativa kryptovalutor (känt som altcoins). Larsen var tidigare involverad i det nätbaserade finansieringsföretaget E-LOAN. Många av de andra utvecklarna i projektet har också erfarenhet från Bitcoin. Idag styrs projektet genom Ripple Labs som är baserat i San Francisco, USA.

Problem, lösningar och användning av Ripple

Idag jobbar individuella banker mer eller mindre i sin egen värld. De tar sig av transaktionerna internt i banken och litar bara på sin egna lilla krets av samarbetspartner. Det systemet är både svår jobbat och dyrt i drift för alla involverade - inkluderat bankerna. Transaktioner och uppgifter blir ofta repeterade onödigt många gånger, och varje gång läggs det på dyra avgifter. Överföringar tar också onödig lång tid. Internationella transaktioner beräknas i dagar i en tidsålder då det borde beräknas i sekunder.

Lösningen till Ripple är ett betalningsnätverk där förtroende används som en slags betalningskedja. Det betyder att bankerna får möjligheten till att samarbeta med andra som de inte har ett direkt förtroende till indirekt genom en partner de redan har ett förtroende till. Det gör att kredit kan användas mer effektivt till att reducera faktiska överföringar, och transaktionstiden kan därmed reduceras från flera dagar till bara sekunder. Det gör det möjligt samtidig som att alla fortsätter att samarbeta med partner de redan litar på. Transaktionerna kan genomföras direkt i den aktuella valutan, och är inte beroende av att använda Ripples kryptovaluta.

I tillägg har protokollet lagt till rätta för transaktioner där det inte finns något förtroende som kan användas. I dessa tillfällen används kryptovalutan XRP till att underlätta en super snabb transaktion till ett lågt pris, utan att ett förtroende är nödvändigt. Transaktioner gjort via Ripple är ofta tryggare eftersom det innebär att värdet blir direkt överfört i form av XRP. Det blir ofta billigare i tillägg, eftersom transaktionen är inom färre mellanled på vägen från avsändare till mottagare.

Ripple-transaksjoner

Föremålet med Ripple

Ripple blev grundlagt för att underlätta fri flyt av pengar. Enligt David Schwartz, som är Ripple sin huvudkryptograf (chief cryptologist), så befinner betalingssystem sig idag på samma stadie som e-post var på 80-talet. Varje leverantör lagade sitt eget system för sina användare, och om man använde olika system var det svårt och kommunicera med varandra. Ripple är byggt för att koppla samman systemen till de olika bankerna och finansinstitutionerna.

Fördelarna med Ripple

Ripple är en av de snabbaste kryptovalutorna med hänsyn till transaktionshastighet. Under våren 2018 offentliggjorde organisationen att nätverket var uppe i en transaktionshastighet på 50.000 transaktioner per sekund. Det är mer än dubbelt så många som marknadsledaren VISAs betalningslösning klarar av, som är väldigt imponerande. Speciellt när man tänker på att Ripple är del av en industri som i stadig ökande grad sliter med transaktions tröghet.

Ripple använder väldigt lite elektricitet och den är därför mycket mer miljövänlig och resurs besparande än många andra kryptovalutor. Det är för exempel ett stort frågetecken idag om Bitcoins användning av elektricitet på något sätt kan vara bärkraftigt.

KONSOLIDATION MED DE ETABLERADE

Till dagens datum är Ripple den kryptovaluta som har haft bäst framgång när det gäller integration och samarbete med traditionella finansinstitutioner. Det har gjort att Ripple ofta har mindre friktion än andra kryptovalutor i sitt förhållande till det offentliga och den traditionella näringen inom finans.

Ripple är inte bara en valuta. Det är också ett nätverk som används till effektiv överföring av pengar över landsgränser. XRP är en liten, men oumbärlig del av detta systemet. I och med att Ripple är ett transaktionssystem så är Ripple också positionerat till att kunna njuta av framgången till andra kryptovalutor.

Fordeler med Ripple

Olämporna med Ripple

Ripple är baserat på sin egen unika kod, som intill relativt nyligen inte var publicerat för offentligheten. Det fick organisationen en del peppar för, men källkoden är nu äntligen publicerad vilket betyder att säkerheten utan problem kan bli undersökt av tredjeparter. Många andra valutor har haft öppen källkod mycket längre än Ripple, som betyder att det fortsatt kan identifiera svagheter vid betalningsnätverket.

Att Ripple nu har en öppen källkod betyder också att Ripple i teorin inte är beroende av Ripple Labs för att existera. I realiteten så äger emellertid Ripple Labs ca över halvparten av alla Ripples kryptovalutaenheter, och det är därför omdiskuterat om Ripple kan kallas decentraliserat.

ÄR RIPPLE EGENTLIGEN DECENTRALISERAD?

En av de mest omdiskuterade problem med Ripple är mängden av pengar som blir inlåst av företaget. Från starten gav de tre grundläggarna sig själva 20 miljarder XRP var. Det har blitt sett på som girigt av många i krypto miljön, och av den grunden gett många avsmak för projektet.

Det har vidare fört till frukt för att stora mängder XRP plötsligt kan bli sålt, och därmed förorsaka ett kraftigt fall i XRP-kursen. Denna faran blev realisert då Jed McCaleb bestämde sig för att sluta och sälja sina XRP. Efter en rättssak bestämde partnerna sig för att han kunde sälja sin andel efter lite tid. Företaget bestämde sig därefter för att de skulle låsa in möjligheten till att använda XRP så att bara en mindre andel av valutan kunde användas varje månad. Emellertid är det fortsatt en stor mängd, som kan komma till och få stark inverkning på XRP-kursen.

McCaleb kommer till och få utbetalt runt USD 256 miljoner i XRP i dens nuvarande värde. Det är inte ideelt för Ripple, speciellt med tanke på att McCaleb numera är involverad i att utveckla ett konkurrerande projekt till Ripple.

Det ska också nämnas att flera kryptoentusiaster fnyser när de hör namnet Ripple, grunden är det nära samarbetet med banker och traditionella finansinstitutioner. Krypto anhängare vill generellt sett att bankerna försvinner helt. Ripple sliter vidare med låg anonymitet. Det är ett problem de jobbar med att finna en lösning på. Men de ligger långt efter andra kryptovalutor, som för exempel DASH, på det området.

En kryptovaluta för de lite försiktiga?

För de som tycker att förändring inte är uppfriskande men hellre föredrar att saker förblir som de alltid har vart, så har vi dåliga nyheter. Det endaste som inte förändrar sig är att förändringar skjer antingen man vill det eller inte. Den goda nyheten är att betalningsnätverket till Ripple, i motsättning till många andra kryptovalutor, erbjuder en gradvis förändring och är baserat på de väletablerade och välkända banksystemen som vi alla känner till och litar på.

Det är också baserat på medeltida betalningssystem, så mer konservativ än det går det väl knappt och vara inom kryptovalutaindustrin. När vi nu ändå måste finna oss i att saker förändrar sig, är kanske inte den värsta förändringen ett system som reducerar behandlingstiden på pengatransaktioner med flera dagar, samtidigt som den reducerar våra bankavgifter?

Källor

https://coincentral.com/what-is-ripple-xrp/

https://medium.com/krown/what-are-the-disadvantages-of-ripple-xrp-as-a-cryptocurrency-e6cc2d25e0bf

https://globalcoinreport.com/how-ripple-xrp-outdid-the-transaction-speed-of-visa/

https://ripple.com/insights/ripple-escrows-55-billion-xrp-for-supply-predictability/

https://ripple.com/insights/ripple-to-place-55-billion-xrp-in-escrow-to-ensure-certainty-into-total-xrp-supply/

https://www.coindesk.com/ripple-medieval-banking-digital-twist/

https://ripple.com/insights/

https://www.bloomberg.com/research/stocks/private/snapshot.asp?privcapId=235707311

https://wiki.ripple.com/Consensus_Graphic

https://bitcoinmagazine.com/articles/ripple-is-officially-open-source-1380246874/

https://www.coindesk.com/10-things-you-need-to-know-about-ripple/

https://www.quora.com/How-is-Ripple-different-from-bitcoin

https://www.quora.com/How-does-the-Hawala-system-of-transferring-money-work

https://hackernoon.com/hawala-vs-bitcoin-vs-ripple-573fbf63f401

https://en.wikipedia.org/wiki/Hawala

https://en.wikipedia.org/wiki/Ripple_(payment_protocol)

https://ripple.com/

https://e24.no/boers-og-finans/digital-valuta/ripple-forbi-ethereum-er-naa-nest-stoerst-kryptovaluta/24220437

0.45
4.82%
0.00004817
 • Marknadsvärde:
  $19,109,214,830.00
 • 24 h trading volym:
  $2,086,269,964.80
 • Cirkulerande tokens:
  $99,991,601,899.00
 • Totala tokens:
  $100,000,000,000.00
Webbsida:
https://ripple.com
Köpa Bitcoin, Litecoin og Ethereum: Få 10$ startbonus! Köp på coinbase nu