Token

Stellar

(XLM)
Typ
Valuta
 • Överblick
 • Coindata
 • Marknader
 • Vad är Stellar?
 • Struktur och ekonomi
 • Inflation för demokratisk styrning och utveckling
 • Problem, lösningar och använding
 • Föremålet med Stellar
 • Fördelarna med Stellar
 • Nackdelarna med Stellar
 • Är ICOer det nästa stora från Stellar?

Det är svårt och prata om Stellar (XLM) utan och på samma tid också snacka om Ripple (XRP). Jed McCaleb, grundläggaren av Stellar, är också en av grundläggarna av Ripple. Stellar blev under 2014 startat som en förgrening av Ripple, men redan året efter hade det mesta av koden blivit förandrad till Stellars egen version. I stora drag är Stellar på många sätt väldigt lik Ripple, du vill finna ut att det är några viktiga skillnader mellan dessa två kryptovalutor. Skillnaden ligger både i det tekniska, men även i ideologin till de två organisationerna.

Vad är Stellar?

Stellar är namnet på ett decentraliserat betalningsnätverk. Tidigare blev det samma namnet använt till nätverkets interna kryptovaluta, Varav 100 miljarder blev utfärdat i 2014. Ett år senare blev emellertid namnet ändrat till Lumen, för att göra saker lättare och förstå. Idag säljs kryptovalutan under förkortningen XLM eller STR. Lumen är den innbyggda valutan i Stellar-nätverket. Lumen har en viktig uppgåva i att flytta medel runt om i världen, och mellan olika valutor, snabbt och säkert.

Lumen används också till att förhindra spam vid att användarna i Stellar måste betala 0.00001 Lumen per transaktion. Det är nödvändigt för att reducera faran för spam som tar upp mycket kapacitet eller lagringsplats på nätverket. Alla konton behöver också att innehålla minimum 0.5 Lumen. Det är för att reducera antalet inaktiva konton i systemet, som tar upp plats utan att det blir använt. Det är ingen som tjänar pengar på transaktionskostnaderna. Transaktionsinkomsterna som samlas in returneras till systemet genom en inflationsfunktion som Stellar har byggt in i sin valuta.

PRE- MINED INFLATIONSVALUTA

Lumen är (pre-mined). Det betyder att Stellar inte använder Proof-of-Work-algoritmen, eller ‘gruvdrift’, för att säkra nätverket. Istället använder systemet sin egen konsensusmodell till denna funktionen. Konsensusmodellen är gott förklarad i denna teckningen som blev lagad för att göra det lättare för alla att förstå principerna bakom konsensusmodellen.

Stellar är en inflationsvaluta. Det skiljer sig från många andra kryptovalutor, där det är vanligt att den totala pengamängden är fastsatt, som leder till deflation när valuta exempelvis blir förlorad av ägarna. Antalet Lumens är på den andra sidan satt till och öka med 1% per år. Det är en inflation som är fastsatt av systemet.

Som nämt har Stellar väldigt mycket gemensamt med Ripple. Du kan läsa mer om Ripple här. Stellar är ett betalingsnätverk som är kompatibelt med banker och andra finansinstitutioner. I systemet kallas dessa finansinstitut för ‘ankare’ (anchors). Stellar fungerar också som en decentraliserad pengaväxlare. Det vill säga att systemet automatiskt finner det lägsta priset när pengarna blir sent internationellt och växling är nödvändigt.

Hva er Stellar kryptovaluta

BETALINGSNÄTVERK BASERAT PÅ KREDIT

I likhet med Ripple är Stellar också baserat på kredit. Istället för att ett belopp blir överfört mellan banker, eller ankare, för varje transaktion, fungerar nätverket som en central transaktionsbok som håller koll på vilka ankare som är skyldig vem och hur mycket. Utestående summor kan bli justerat regelmässigt eller efter behov, som leder till att pengarna sällan blir flyttade när en transaktion genomförs.

I realiteten betyder det att när du gör en transaktion på nätverket så köper du kredit från ditt ankare som går in i Stellar-systemet. Den krediten blir så överfört till ankaret till den du vill senda pengar till. Mottagaren kan ta ut pengarna från sitt ankare. Ditt ankare vill därmed ända upp med att vara skyldig pengar till ankaret till mottagaren.

Enligt Jed McCaleb är visionen till Stellar att laga ett betalningsnätverk där alla kan delta. Han beskriver det själv som en slags version av internet för pengatransaktioner, som inte är kontrollerat av någon enhet eller myndighet, och som kopplar samman människor, betalingssystem och banker.

Föremålet till Stellar är att hjälpa folk som inte har tillgång till pålitliga banktjänster. På grund av det fokuset rättar projektet sig i första omgång mot utvecklingsland.

Struktur och ekonomi

Stellar blir driftat som en välgörande organisation, med föremål om att ge världens fattiga en lösning för att senda pengar. Välgörande organisationer sliter ofta med att de är avhängiga av finansiering; Det verkar dock inte vara en stor angelägenhet för Stellar. Jeb McCaleb räknas personligen för att vara värd 20 miljarder dollar, och resten av teamet bakom Stellar har också tung ekonomisk pondus.

Inflation för demokratisk styrning och utveckling

Stellar har lagat ett inflationssystem med 1% inflation per år. Nya Lumens som blir utfärdade, plus alla intäkter från transaktionsavgifter, samlas på ett inflationskonto. Varje vecka delas inflationspengarna ut till konton valt som inflationsdestination av minst 0.05% av rösterna i systemet. Rösterna vägs utifrån antalet Lumen som finns i väljarens konto. För exempel: Om Konto A har 120 Lumen och sätter sin inflationsdestination till Konto B, vill nätverket räkna 120 röster för Konto B.

Det systemet gör är att folk som för exempel utför nödvändigt underhåll av valutan kan bli betalt genom inflationen, om de får tillräckligt med röster från de som håller Lumen. De som håller ett större antal Lumens är de som har mest och vinna på att valutan blir förbättrad, som är bakgrunden till att de får en tyngre viktad rösträtt.

Problemer, løsninger og bruk av Stellar

Problem, lösningar och använding

Det är idag en stor del av världens befolkning som lever i fattigdom och inte har tillgång till banktjänster. Banktjänster är ofta också för dyra till att det är aktuellt och använda sig av dem. Folket saknar effektiva tjänster för att överföra pengar både lokalt och internationellt.

Finansindustrin är för närvarande en rörig kombination av individuella slutna system. Mellanrummen mellan dessa system gör transaktionerna dyra och tar lång tid. Denna friktion och svårigheterna i samband med det har lett till att miljontals människor inte har tillgång till de finansiella tjänsterna de borde ha.

Lösningen till Stellar på det problemet är en decentraliserad lösning, kallad Stellar Consensus Protocol (SCP) som kan bryta ner hinder och sänka kostnaderna, så att nya deltagare med mindre finansiering får chans att delta i det internationella finansiella systemet. I Stellars distribuerade konsensussystem uppdaterar alla noder transaktionshuvudboken. Det skjer med några sekunders mellanrum. Uppdateringar identifieras och alla uppdateringar måste godkännas innan de kopieras till noderna.

Stellar har förutsatt att systemet kan bli stört vid att noder antingen innehåller fel eller blir manipulerat. För att hantera det har de implementerat något som heter quorum slice. Det är en samling av noder som tillsammans kan avgöra om en transaktion stämmer eller inte. Noderna väljer själv vilka andra noder de litar på, som därmed blir placerad i samma quorum slice.

Föremålet med Stellar

Föremålet med Stellar har från starten inte vart profit. Huvudföremålet har vart att använda blockkedje-teknologi till och hjälpa de fattiga. Modellen till projektet gör det möjligt för människor som inte har bankkonton att senda eller motta pengar från människor var som helst i världen. Stellar fokuserar därför på att göra en tjänst tillgänglig för privatpersoner lika mycket som banker och finansinstitut.

Fördelarna med Stellar

Stellar har idag samarbeta gående med IBM, ClickEx, Deloitte, Parkway Projects och Tempo-företagen. Tillsammans med Deloitte har projektet till exempel utvecklat en applikation som låter dig skicka pengar till en mottagare utomlands för en bråkdel av en cent (0,01 USD) på fem sekunder.

Vidare använder nätverket en konsensus-algoritm istället för gruvdrift. Det är helt annorlunda från för exempel Bitcoin som använder sig av Proof-of-Work. Konsensus-modellen gör att transaktioner kan bli verifierade på få sekunder. Så långt har nätverket kommit upp i en hastighet på 1000 transaktioner per sekund med en transaktionstid på runt 5 sekunder.

Stellar har ett bättre rykte än huvudrivalen Ripple, som andra i kryptovalutaindustrin ofta ser på som både grådiga och i ett lite för mysigt samarbete med bankerna. Istället anses Stellar som och vara snäll och upptagen av att förbättra världen, än att göra sig själv ännu rikare.

Transaktioner och konton på Stellar är designat för att ha en väldigt låg kostnad. I april 2018 ville en amerikansk dollar vara nog till cirka 400.000 transaktioner. Varje konto kostar för tiden 0.5 Lumen, eller cirka $0.15. Den summan är ett minimum krav som måste sitta på kontot för att garantera att den är aktiv.

ICO-ER OCH STELLAR

En sak som är unikt med Stellar, och kan visa sig som en stor fördel i dagens investeringsklima, är att de har byggt in funktionaliteten för Initial Coin Offerings på sin plattformen. Det betyder att vem som helst kan använda plattformen till att lansera sin egen valuta, som omedelbart kan handlas över nätverket.

Det betyder att du inte behöver att gå igenom kryptovalutabörser för att få sålt nya valutaenheter. Det med att bli listat på en eller flera av dessa börserna är ofta en viktig flaskhals som betyder mycket för framgången till nya kryptovalutor. Det kan se ut som om Stellar har klart att lösa denna utmaningen förr nya kryptovalutaprojekt.

Fordeler med Stellar

Nackdelarna med Stellar

Kritiken Stellar har fått ligger runt inflationssystemet. Det blir argumenterat att det är ett system som låter de rika bli rikare, något som inte passar ett system som markerar sig som en lösning för världens fattiga.

Det har eftervart visat sig att Lumen-ägare har gått samman i grupper för att kunna få tillgång till inflationspengarna, som de därefter fördelar bland medlemmarna i gruppen. Det är väldigt likt det man ser på Bitcoin-nätverket, som sviker den reella decentraliseringen.

En annan liten olämpa är att du måste ha ett minimum antal Lumens på ditt konto för att hålla den aktiv.

Att projektet är i direkt konkurrens med Ripple är en relativt stor baksida. Ripple har en stor mängd resurser till sitt förfogande och har också lyckats skapa många viktiga allianser inom finansbranschen.

Är ICOer det nästa stora från Stellar?

Alla kryptoentusiaster bör följa noga med på XLM. Valutan har en solid grundmur och ett stort kapabelt team i ryggen. Till trots för att den är en välgörande organisation har den betydliga resurser bakom sig, och drivs av Framgångsrika, högprofilerade personer från relevanta branscher.

Det som kanske är mest spännande att följa är kanske hur Stellar har profilerat sig så strategiskt som att bli en plattform för nya ICO-lanseringar. Det här är en marknad som har upplevt explosiv tillväxt under de senaste åren. Vi väntar på att se vilka ICOs som lanseras på nätverket i framtiden.

Källor

https://coindoo.com/stellar-lumens-review/

https://cryptoslate.com/stellar-lumens/

https://bitcoinmagazine.com/articles/new-stellar-consensus-protocol-permit-faster-cheaper-transactions-1429304217/

https://medium.com/a-stellar-journey/on-worldwide-consensus-359e9eb3e949

http://www.adrianminde.com/archives/4777

https://i2.wp.com/www.adrianminde.com/wp-content/uploads/2018/01/StellrTeam.png

https://www.reddit.com/r/Stellar/comments/835j1z/graphic_novel_explaining_stellars_federated/

https://www.stellar.org/blog/3-common-misconceptions-about-ICO-law/

https://www.stellar.org/developers/guides/concepts/inflation.html

https://medium.com/blockchain-manchester/how-to-stellar-inflationary-rewards-3c7df9090c24

https://www.mystellar.org/thread-64.html

https://www.stellar.org/papers/stellar-consensus-protocol.pdf

https://www.stellar.org/lumens/

https://bankinnovation.net/2016/05/deloitte-taps-blockchain-startups-to-build-new-core-banking-system/

https://www.stellar.org/how-it-works/use-cases/

https://kryptokoll.nu/nb/hva-er-stellar-lumens/

https://www.stellar.org/stories/adventures-in-galactic-consensus-chapter-1/

https://cryptorecorder.com/2018/03/22/5-interesting-facts-about-stellar-lumens-xlm/

https://www.reddit.com/r/Stellar/comments/7vnurc/how_privacy_brought_me_to_stellar/

https://en.wikipedia.org/wiki/Stellar_(payment_network)

https://www.quora.com/What-is-the-main-difference-between-Stellar-and-Ripple-protocols

https://www.stellar.org/how-it-works/powered-by-stellar/#Tempo

https://cointelegraph.com/news/co-founder-of-ripple-stellar-blockchain-needs-to-be-decentralized-to-be-successful

https://www.stellar.org/

0.13
1.0%
0.00001410
 • Marknadsvärde:
  $2,552,137,085.00
 • 24 h trading volym:
  $272,755,576.54
 • Cirkulerande tokens:
  $105,082,570,523.00
 • Totala tokens:
  $0.00
Köpa Bitcoin, Litecoin og Ethereum: Få 10$ startbonus! Köp på coinbase nu