Guide

Nybörjarguide: Så här går du fram för att analysera kryptovaluta

Tema
Investering
Passar för
Nybegynner
Här får du en grundig genomgång av hur du ska analysera kryptovaluta du överväger att investera i. Läs noggrant genom den, så kan du ta goda beslutningar.

I denna guiden:

När man är nybörjare på investering i kryptovaluta är det enormt mycket information att sätta sig in i. Här på Coinweb försöker vi att samla denna informationen på ett lättförståeligt sätt, som gör dig bättre förberedd till att starta din investeringsresa. En av de viktigaste sakerna du bör göra för du sätter dina pengar in i kryptovaluta är att göra en grundläggande analys av projektet du är intresserad i.

Man kan självklart ha tur och träffa mitt i prick vid ren gissning. Men om du har tro på kryptovalutor och blockkedje-teknologi som stöttar dem bör du använda lite tid på din investering. I denna guiden visar vi dig hur du ska göra en god analys av kryptovaluta. Läs vidare, så kan du ta tryggare och mer välinformerande investeringsbeslutningar.

NB! Du ska aldrig investera mer i kryptovaluta än du tål att förlora.

Vart startar man när man ska investera i kryptovaluta?

Mängden information om att investera i och analysera kryptovaluta kan uppfattas som ganska överväldigande. Här är de tre viktigaste sakerna du bör sätta dig in i.

Först och främst: Vet du egentligen vad kryptovaluta är? Eller är du främst intresserad av att investera eftersom du har hört talas om Bitcoin-miljonärer som tjänade sig sten rika på bara några år? All investering handlar naturligtvis om avkastning. Ändå är det viktigt att du vet vad du verkligen överväger att lägga dina pengar på.

Kryptovaluta är en decentraliserad valuta vars transaktioner (i de flesta fall) utförs ovanpå en blockkedja. En blockkedja är ett decentraliserat nätverk för transaktioner som drivs av användare över hela världen. Kryptovaluta säkras av kryptografiska principer och är i högsta grad digitala valutor.

Trots att kryptovaluta växer snabbt finns det fortfarande få länder och företag på global nivå som accepterar enheterna som betalning för tjänster. Kryptovaluta har en lång väg att gå för att arbeta tillsammans med befintliga finansiella system och strukturer. Eftersom krypteringsvalutan är decentraliserad, är valutaenheterna också oreglerad. Detta innebär att priset kan variera kraftigt. Det är inte ovanligt att se prisvariationer av tiotals procent på bara några dagar. Trenden har dock ökat sedan kryptovaluta lanserades av Satoshi Nakamoto under namnet  Bitcoin 2009.

Ta en titt på denna guide om du önskar att lära dig mer i detalj om kryptovaluta och denna guide om du önskar och lära dig mer om blockkedje-teknologi.

KRYPTOVALUTAMARKNADEN EXPLODERAR

Vi hör definitivt mest om Bitcoin och Ethereum i media. Men visste du att det finns över 2000 olika kryptovalutor på marknaden? Och det är inte som om det stannar där; Nya kryptovalutor lanseras med en rasande hastighet. Crypto Exchange marknaden är i en explosion.

Det innebär att du som investerare måste hålla koll på sakerna – i vilket fall som helst, om du är intresserad av att investera i mer än bara kryptogiganterna. Var medveten om att du kommer att ha en mängd val innan du börjar investera, så du är lite bättre förberedd. Det finns ett antal olika projekt som ser väldigt lika ut. Dessutom finns stor variation bland projekttyper.

Tänk på kryptovaluta som en helt ny världsekonomi där alla tomrum ska fyllas. Om du tittar på det antal tjänster som finns tillgängliga över hela världen, är det inte svårt att förstå varför kryptovaluta växer så snabbt. Entreprenörer tenderar att vara först och bäst på planen, och det är ingen tvekan om att antalet krypterade valutor fortsätter att öka.

Markedet når du skal analysere kryptovaluta

INVESTERA I PROJEKT DU HAR TRO PÅ

Därför är det viktigt att du som investor väljer ut projekt du har tro på. Sätt dig gott in i funktionaliteten för din kryptovaluta. Då kan du tänka igenom vilka områden du tycker passa bäst med den nya tekniken. På en sådan turbulent marknad är det viktigt att ha glass i magen, och det enklaste sättet att uppnå detta är att ha förtroende för sina investeringar.

Var beredd på förekomsten av många olika varianter av kryptovalutor, när du väl har bestämt dig för att investera. Det här är lite som att välja tjänsteleverantörer, som mobilabonnemang eller strömleverantörer. Kryptovaluta är inte nytt längre och därför finns det stor konkurrens, även inom olika sektorer.

Här är några viktiga frågor att fråga dig själv när du väljer vilken typ av kryptovaluta projekt du vill investera i:

  • Varför har jag tro på kryptovaluta inom detta område?
  • Finns det redan några exempel på framgångsrika kryptovalutor inom området?
  • Är det stor eller liten konkurrens inom sektorn jag inriktar mig mot?
  • Har kryptovalutorna innanför området jag har valt mig ut startat och stiga i värde?
  • Hur ser marknadshistoriken ut inom sektorn jag överväger att investera i?

Steg för steg: Så här analyserar du kryptovaluta

Sedan har du några enkla första steg att följa för att börja med ditt investeringsprojekt. Nu går vi igenom exakt hur du analyserar kryptovaluta när du har valt dem.

KRYPTOVALUTA ÄR INTE DET SAMMA SOM DEN UNDERLIGGANDE BLOCKKEDJAN

För det första är det viktigt att du förstår att kryptovaluta och blockkedja är två olika saker. De hänger nära varandra, ja. Men den ena är inte detsamma som den andra. När du investerar i kryptovaluta investerar du i praktiken i den underliggande blockkedjan. För att analysera kryptovalutor är det därför viktigt att du också analyserar blockkedje-projektet de hänger samman med.

Bitcoin var den första kryptovalutan och blev lanserad under 2009. Då var blockkedjan passad för att utarbeta och stötta finansiella transaktioner. Satoshi Nakamoto föreställde sig inte att Bitcoin-blockkedjan skulle användas till något annat än att handla med Bitcoin. Flertalet av de kryptovalutor som lanseras idag följer inte denna strukturen.

Nu är det vanligt att kryptovalutor bara är en liten del av det större blockprojektet som utvecklas. I Ethereum är till exempel huvudkontraktet smarta kontrakt och decentraliserade applikationer. Kryptovalutan ether (ETH) stödjer denna operation, men kryptovaluta är inte på något sätt huvudfokus.

När du analyserar kryptovaluta måste du därför gå lite djupare än att bara titta på den ekonomiska utvecklingen. Dessutom kommer du att lära dig om det blockkedje projektet, vilket i verkligheten är där dina pengar slutar.

Blokkjede og kryptovaluta er ikke det samme

ANVÄND BRA OCH FLERA INFORMATIONSKÄLLOR

När du väl bestämt dig för en kryptovaluta och läser om det underliggande blockkedje projektet, kan du börja analysen. Kunskap är makt, och detta är definitivt också fallet med kryptovaluta. Därför bör du hitta mer tillförlitliga informationskällor för att lära dig mer om det här är något du borde investera i eller inte.

Det smartaste stället att starta på är projektets hemsida. Här finner man som oftast flera typer av dokumentation som skisserar mål, vision och rollout plan. Det bästa dokumentet att läsa är det så kallade white paper dokumentet. Det ger dig en grundig och förståelig översyn av hur projektet ser ut, samt hur kryptovalutan ska fungera i blockkedjan.

Efter att du har lärt dig mer om ditt investeringsalternativ direkt från källan är det smart att du startar och läsa på andra ställen. Forum som Reddit,  Steemit och Bitcointalk är alla bra ställena att starta på. Du kan vidare få en god del information på bloggen till blockkedje-projektet, om det finns en.

Som du läser är det viktigt att du vet om du får mer eller mindre tro på det projekt du överväger att investera i. Investeringar handlar naturligtvis om att få tillräcklig information. Men du borde ha en bra magkänsla om var du placerar dina pengar också.

VILKET TOMRUM FYLLER KRYPTOVALUTAN?

När du har lärt dig mer om kryptovalutan du är intresserad av, är det speciellt en fråga du borde fråga dig själv: Vad gör den här kryptovalutan unik? Som vi redan har sett i den här guiden finns ett stort urval av valutor att välja mellan. Du som investerar måste se till att det finns något speciellt med de projekt du väljer.

Det handlar om att identifisera vilka existerande tomrum på marknaden den aktuella kryptovalutan fyller. Vilka reella problem kommer den, och blockkedje-projektet som den samarbetar med, till att lösa? Kan du finna exempel på användare som kan komma till att använda sig av kryptovalutan?

Tänk på kryptovaluta som ett tjänstetillbud på en mättad marknad. Det lanseras nya företag innanför alla världens industrier hele tiden. Om de överlever eller inte handlar i grund och botten om de kommer med något konkurrenterna inte redan levererar. Så är det också med kryptovaluta, och prisutvecklingen beror helt och hållet på potentiell efterfråga.

SE PÅ PRISUTVECKLINGEN FÖR KRYPTOVALUTORNA

Avslutningsvis bör du ta en titt på prisutvecklingen för kryptovalutan du överväger. När du vet mer om bakgrunden till projektet och har Identifierade reella marknadsbehov gör det lättare att titta på en sådan utveckling. Om priset har ”exploderat”, som med Bitcoin, är det mindre troligt att det kommer att explodera igen.

Om kryptovalutan har haft en uppåtgående trend över en tidsperiod som indikerar stabil tillväxt, kan detta vara ett bättre investeringsalternativ. Du bör vidare titta på om priset endast är relaterat till den allmänna marknadsvariationen (till exempel om Bitcoin går upp eller ner), eller om det utvecklas som svar på ny lanseringar eller korrigeringar och liknande.

Ideelt sett bör man se på de kryptovalutor som växer när det underliggande blockkedje-projektet kommer med nya uppdateringar. Det betyder att värdet på projektet och värdet på valutan hänger tätt samman. Om projektet erbjuder något  som marknaden önskar sig vill krypto priset fortsätta att samsvara med projektutvecklingen.

Med hänsyn till prisutveckling är det vidare viktigt att du inte glömmer hur turbulent kryptovaluta marknaden är. Det är helt och hållet oreglerade valutor, som kommer att stiga och falla i en enorm takt. För att du ska kunna sova på natten,  borde du vara gott insatt i vilket slags blockchain projekt du verkligen investerar i.

Prisutvikling når du skal analysere kryptovaluta

Viktiga saker att komma ihåg när du ska analysera kryptovaluta

Det är några viktiga tecken du kan se efter. Vi startar med tre goda tecken först, och så tre dåliga tecken i sektionen under.

VISIONS DOKUMENTATION:WHITE PAPER, UTRULLINGSPLAN OCH MÅLSÄTTNINGAR

Visions dokumentation till de olika blockkedjorna är definitivt ett viktigt ställe att starta för information. Men de kan också ge dig en inblick i om projektet du överväger är gunstigt eller inte. Se efter följande saker när du ska göra en värdering över dokumentationen:

White paper: Detta är i princip en affärsplan eller en företagsvision för blockchain projektet. Dokumentet ska säga något om tekniken bakom projektet, men bör också innehålla avsnitt om varför kryptovaluta och blockchain projektet skiljer sig ut. Om du hittar ett välskrivet och solidt white paper är detta ett starkt tecken på att du kan räkna med projektet.

Utrullingsplan: Utrullingsplanen till blockkedje-projekt vill avhängigt av när i projektet du startar och investera. Om du investerar tidigt i lanseringsfasen får du möjlighet till att se över hur ledningen har planer om att implementera teknologin de har utarbetat. Det kan ge dig en god hint om planen verkar logisk och genomtänkt.

Målsättningar: Har kryptovalutan du värderar att investera i planer om att utkonkurrera Bitcoin eller Ethereum? Ska den bli världens största kryptovaluta på bara några år? Det är självklart fint och drömma, men det är viktigt att målsättningarna till projektet är realistiska. Se efter mål som hänger samman med resten av dokumentationen på ett förnuftigt sätt.

VEM STÅR BAKOM KRYPTOVALUTAN?

Även om den kryptovaluta marknaden växer enormt, representerar den fortfarande en relativt liten marknad när den ses i ett globalt perspektiv. Det betyder också att kryptovaluta är ett ganska litet nätverk där det finns både bra och dåliga rykten.

När du ska analysera blockkedje-projekt som hänger samman med kryptovalutan är det smart at du gör dig känt med vem som står bak. Är det kompetenta människor? Har de erfarenhet från andra kryptovalutaprojekt? Varför har de valt att lansera kryptovalutan? Du bör ha tillit till människorna du sender investeringarna till.

Vidare är det viktigt att alltid verifisiera identiteten till ledningen och teamet bakom kryptovalutan. Det finns enormt många svindelförsök inom kryptovaluta världen, som oftast vid investeringsstadiet. Svindlarna blir mer och mer sofistikerade, och det är därför vanligt att finna både falska bilder och dokumentation. Gör ett Google-sök på nyckelpersoner i projektet för att bekräfta att identiteten stämmer.

HAR KRYPTOVALUTAN SKAFFAT SIG GODA SAMARBETEN?

Det stämmer att kryptovaluta traditionellt befinner sig i opposition till de etablerade. Men faktum är att om en kryptovaluta ska göra det bra, speciellt nu som konkurransen är så tuff, behöver den i alla fall ett litet fotfäste hos existerande institutioner. Det kan vara innanför olika industrisektorer, eller att projekt har goda relationer till exempelvis en regering.

Därför är det alltid ett gott tecken om kryptovalutan du överväger att köpa redan har skaffat sig goda samarbetspartner. Endå bättre är det om dessa partners är större företag som vill ge kryptovalutaprojektet mer trovärdighet och större tillgång till ett existerande konsumentmarknad.

Det kan också vara smart och checka om kryptovalutan är känd och respekterad bland de övriga i marknaden. Vissa projekt är kända för att ha goda relationer till sina konkurrenter; andra sliter med det motsatta. Det är smart att gå för investeringsvalutor som i alla fall inte har några fiender på marknaden för övrigt.

Gode partnerskap når du skal analysere kryptovaluta

Dåliga tecken att komma ihåg när du ska analysera kryptovaluta

Det var de goda signalerna du bör se efter när du ska analysera kryptovaluta. Låt oss gå igenom varningslamporna du bör vara extra uppmärksam på.

INGEN DOKUMENTATION OCH OREALISTISKA PLANER

Vi var inne på detta tidigare. Dokumentationen till ett blockkedje-projekt säger mycket om projektets potential för att lyckas. Men det finns också en god del kryptovalutor med tillhörande projekt som saknar dokumentation helt och hållet. Det är i de allra flesta tillfällen ett väldigt dåligt tecken.

Du bör tänka på kryptovaluta du ska analysera som vilket annat företag som helst. Vad ville du ha tänkt om en storsatsning som inte har någon dokumentation om sina planer på hemsidan? Eller om de kommunicerar på en dåligt och osammanhängande sätt? Är du en smart investor är det liten sannolikhet att du ville placerat dina pengar i en sånt här företag.

Som vi skrivit tidigare ska du också vara speciellt uppmärksam på orealistiska planer och målsättningar. Är projektet helt ute på kanten kan det hända att du har att göra med en svindel. Men det kan vara lika illa och investera i en kryptovaluta om ledningen inte förstår sina begränsningar. Håll dig till de projekt du själv tror på och där ledningen kan få det till och de säger att de ska få  det till.

FÖR STOR KONKURRANS

En kryptovaluta måste göra mer än bara ”vara nästa Bitcoin eller Ethereum”. Kom ihåg att du letar efter de unika projekten som sticker ut i mängden. Detta betyder inte idéer som är identiska med befintliga kryptovalutor på marknaden.

Överdriven konkurrens inom den avsedda sektorn av ett blockchain-projekt är ett tecken på att laget bakom inte har tänkt noggrant genom sina planer. Då satsar de på att flyta på framgången för andra kryptovalutor investerare i mycket högre utsträckning än att skapa nytt värde själva. Och om vi ska vara ärliga finns det inga nya kryptovalutor som plötsligt kommer att passera Bitcoin eller Ethereum.

Leta efter kryptovalutor som syftar till att stå på egna ben. Så länge projektet har identifierat ett område med potential att växa i och de samtidigt leverar innovativa lösningar, har det en chans. Det kan också vara smart att investera i den tillhörande kryptovalutan.

Analysere kryptovaluta: Hvor mye konkurranse?

DÅLIG POTENTIAL FÖR VÄXT

Om du inte är en investeringsexpert själv förstår vi att det är svårt att bedöma tillväxtpotentialen för en kryptovaluta du tittar på. Ändå finns det vissa saker du kan följa för att identifiera vilka kryptovalutor som har potential eller inte.

Först och främst är det i många fall riskabelt med kryptovalutor som har för många valutaenheter. Du kanske har hört att Bitcoin har ett maximalt antal enheter på 21 miljoner? När en kryptovaluta programmeras för första gången blir det oftast till ett fast antal. Men i många fall är det mycket mycket större än bara 21 miljoner.

Detta kan vara problematiskt när det gäller efterfrågan på marknaden. Till exempel, om det finns 100 miljoner av en kryptovaluta, ska det mycket till för att en enhet ska bli värt nått speciellt.

Ett annat dåligt tecken är huruvida en kryptovaluta har haft en långsam tillväxt sedan starten. Naturligtvis kan det vända på sig. Men för det mesta betyder långsam tillväxt att projektet saknar något viktigt för att etablera sig på marknaden. Ta en titt på de valutorna du analyserar mot resten av marknaden. Då får du en översikt över huruvida de följer trenden eller inte.

Så här väljer du ut kryptovalutor för analys

Nu vet du en hel del mer om att analysera kryptovaluta än de allra flesta. Då återstår det bara att välja ut några kryptovalutor för analys så att du kan starta att investera i det banbrytande marknaden.

VAD HAR DU TRO PÅ?

Som vi var inne på tidigare är den absolut viktigste frågan du bör ställa dig själv som investor. Vad har du egentligen tro på? Man behöver inte att vara professionell för att ha tankar runt projekten man hör om. I utgångspunkten rekommenderar vi dig att använda magkänslan.

Då kan det vara smart och starta med några områden du redan känner dig bekväm med, eller i alla fall har ett intresse för. Vad tror du kommer att påverka efterfrågan i framtiden från konsumenterna? Är det handel? Enklare och mer effektiv hantering av personupplysningar? Kommunikation?

Kryptovaluta marknaden har exploderat, och fortsätter på många sätt att explodera. Det betyder att du kan finna valutor som tillhör vilket marknadssegment som helst. För att komma igenom hela analysen rekommenderar vi att du väljer ett område som du tycker är intressant.

Här är några av de viktigaste huvudområden inom kryptovaluta och blockkedje-teknologi idag:

  • Decentraliserade applikationer
  • Pengaöverföringar och tillgång på banktjänster för alla i hela världen
  • Hantering av sensitiv information (pasient upplysningar, röstsedlar etc.)
  • Decentraliserad handel (handel av fastigheter eller andra digitaliserade värden på tvärs av landsgränsen)
  • Nya ekonomiska system (system som har som mål att ersätta existerande och traditionella finansiella system)

Analysere kryptovaluta: Hvilke skiller seg ut?

VILKA KRYPTOVALUTOR SKILJER SIG UT I MÄNGDEN?

Om du vet vilka områden du vill rikta in dig på, kan du starta med att utforska kryptovalutorna som finns här. Därefter handlar det om att försöka identifiera vilka som sticker ut i mängden.

En enkel strategi här är att finna ut av vilken kryptovaluta som är störst i ditt valda investeringsområde. Ser du exempel på decentraliserade applikationer vill det naturliga svaret vara Ethereum. När du vet vem kungen är blir det enklare att se på vilka motståndare som kommer med innovativa idéer.

Jämför de lite mindre kryptovalutorna du har tro på upp mot regenten. Erbjuder de något nytt? Kommer de med ny funktionalitet? Är den solid? Har de ett mer omfattande, eller mer fokuserat, projekt i tankarna? När du jämför nykomlingarna med den mest etablerade kryptovalutan inom ett bestämt område blir det lättare att skilja de goda investeringsmöjligheterna från de dåliga.

Om du följer stegen i den här guiden är du på god väg att göra en gedigen analys av de kryptografiska valutorna du överväger att investera i. Vi rekommenderar att du tar hand om tiden så att du kan känna dig trygg över dina val. Sedan vänta och följ marknadsutvecklingen under den kommande tiden.