Sist uppdaterad: 08. Februari 2018
Pump and dump crypto
Marknad

Pump and dump-trenden inom kryptovalutahandeln

Handeln med kryptovaluta har exploderat. För några år sedan var det ett mikroskopiskt antal privatpersoner som köpte och sålde dessa digitala pengar. Nu ser man 'kryptovaluta' och 'Bitcoin' i nyheterna nästan varje dag, och allt fler försöker att komma in på marknaden.
Jan H

För de som investerat tillräckligt tidigt har kryptovalutans tillväxt gett en enorm avkastning. Det finns ett antal Bitcoin- och Ethereum -miljonärer runt om i världen. Men om man börjar att sondera marknaden först nu så är det svårare att vaska fram de mer extrema vinsterna.

Marknaden för kryptovaluta är också mycket instabil. Den är oreglerad och priserna kan därför variera med stora belopp från dag till dag. Är man tillräckligt många eller har tillräckligt stort kapital, kan man också i viss mån manipulera marknaden. Dessa experiment är vad som kallas pumpa och dumpa-trenden inom kryptovalutahandeln.

Vad är ’pump and dump’?

Bokstavligen översatt, kan man på svenska kalla detta för att pumpa och dumpa kryptovalutor. Principen är enkel och har fungerat länge, och fungerar på exakt samma sätt på aktiemarknaden. Du köper när något är billigt och säljer när något är dyrt. Skillnaden med ’pumpa och dumpa’ är att investerare då försöker att direkt påverka priset.

I och med att kryptovalutahandeln är så instabil normalt sett, eftersom den inte är reglerad, så är det framförallt efterfrågan som styr priset. Om man är tillräckligt många som bestämmer sig för att köpa en valuta samtidigt, så kommer också kursen att gå upp. Därefter är det bara att surfa på vågen vid uppgång, och sedan sälja igen.

Pumpa och dumpa är samma strategi, på ett organiserat sätt. Hundratusentals människor söker efter lyckan varje vecka. De största pumpa- och dumpa grupperna har över 200 000 medlemmar (Big Pump Signal är en av dem) och de arbetar tillsammans för att göra bra med pengar på att pumpa och dumpa.

Problemet med strategin är att väldigt få kommer att tjäna speciellt mycket på det. Experter inom kryptovaluta och aktiehandel kallar för övrigt denna handel för bedrägeri, där det alltid kommer att vara cheferna på toppen som lämnar bygget med mest pengar.

pump and dump

Gruppledarna som tjänar enorma belopp på pumpa och dumpa-trenden

Det är nämligen arrangörerna av pumpa- och dumpa-grupperna som får den riktigt stora avkastningen. När en grupp har fått tillräckligt många medlemmar kommer i praktiken den ha marknadsinflytande för att kunna påverka växelkursen för en kryptovaluta. Detta är naturligtvis värdefullt för de som bedriver verksamheten.

Gruppledarna börjar sedan att tipsa om så kallade altcoins, alternativa kryptovalutor som ofta är helt värdelösa. Sedan fastställs en tidpunkt för när man ska börja pumpa in pengar valutan, vilket kommer att driva upp prise. Därefter är det upp till den enskilde investeraren att klara sig själv. Det kommer inte att anges någon tidpunkt för dumpning, det vill säga när du ska sälja.

I dessa pumpa- och dumpa-grupper, går allt väldigt snabbt. Faktum är att vi talar om sekunder, och om du bjuder in tillräckligt många medlemmar, får du tillgång till den aktuella kryptovalutan några sekunder före alla andra. Om inte, måste du helt enkelt börja köpa när det annonseras i gruppchatten, vilket naturligtvis avsevärt minskar möjligheten till en bra vinst.

Så varför tjänar gruppledarna så mycket pengar? Framförallt genom två metoder. Först och främst är det arrangörerna som väljer vilken altcoin nästa pumpa och dumpa satsning ska gälla för. Det betyder att de kan köpa upp en stor del av valutan, långt innan det offentliggörs för de andra gruppmedlemmarna vilken valuta det gäller.

Dessutom är det vanligt med olika typer av medlemskap till grupperna, där du betalar för att få tillgång till informationen tidigare än alla andra får det. Då blir det investerare som står för risken, medan gruppledarna kommer att tjäna pengar på både medlemskap och tidig investering.

En skärmbild av ett meddelande från Big Pump Signals Telegram grupp

Vilken potential har pumpa och dumpa strategin?

För de som organiserar pumpa och dumpa kan det därför finnas en enorm summa pengar att tjäna. Men hur ser chanserna ut för de vanliga investerarna, som bara har ledarnas meddelanden att gå efter? Kort sagt så är det relativt dålig avkastnings-potential på pumpa och dumpa.

Jämför man med vanliga aktier bör det naturligtvis tilläggas att pumpa och dumpa med kryptovalutor ger en chans till stora vinster. Om man både går in och säljer vid rätt tidpunkt, är det inte osannolikt med en avkastning på mellan 20% och 50%. Men om man tittar på de långsiktiga avkastningsmöjligheterna med kryptovaluta så är det relativt dåliga odds.

Låt oss ta Ethereums kryptovaluta, Ether, som ett exempel. De som köpte denna valuta i juli 2017 (ca $ 200) kunde njuta av en avkastning på över 400% i början av februari 2018 (då kursen även efter en stor nedgång på hela kryptovalutamarknaden, låg på mer än $ 800). Och i ett ännu mer långsiktigt perspektiv på kryptovalutor hittar man själva förklaringen i marknadens enorma tillväxt.

När man sedan jämför med pumpa och dumpa strategin är det inte särskilt mycket att skryta med. Om du inte gör detta till ett heltidsarbete för kortsiktig och liten vinst, med mycket hög risk, så kommer du sannolikt inte att bli rik på att pumpa och dumpa kryptovaluta.

Vanliga investerare förlorar oftast pengar

I själva verket är det investerarna, dvs. de som i huvudsak ser till att driva upp priset för gruppledarna som förlorar, både oftast och med störst belopp. Som tidigare nämnts handlar det om sekunder och minuter för att få högsta möjliga avkastning, och det är just här som svagheten i strategin ligger.

Om du som investerare inte kan agera tillräckligt tidigt och köpa när den valda kryptovalutan är billig, så kommer din avkastning också att bli lägre. Det finns flera historier om människor som har köpt valutan när den nått sin kulmen, och därmed förlorat pengarna, när den faller igen som en följd av dumpningen.

Så detta är ett mycket riskfyllt spel och det är egentligen bara arrangörerna som sitter på toppen som kan vara säkra på att vinna. Det är gruppledarna som styr marknaden, så länge som dess medlemmar är villiga att sätta in sina pengar där de blir tipsade.

Därför är kryptovaluta en långsiktig investering

Pumpa och dumpa är motsatsen till vad folk som tror på blockkedje-tekniken gör. De senare tror att vi är på väg in i en tid där utvecklingen kommer att bli en viktig och en helt reell del av vår vardag, både när det gäller ekonomi och tjänster i allmänhet.

Kom ihåg att kryptovaluta i princip delar denna teknik. När du investerar i elektroniska pengar investerar du i själva verket i tekniken bakom valutan. Då är det också logiskt att du bör ha förtroende för den här tekniken för att placera dina pengar i den.

Det är på det här sättet människor gör sig rika på kryptovaluta; med långsiktiga investeringar och grundlig forskning. Detta ökar värdet på tekniken bakom valutor, precis som bolagsaktier gör i andra sammanhang. Den enda skillnaden är bristen på reglering, men sannolikheten är stor att detta så småningom kommer i form av mindre anonymitet och strängare regler för kryptovalutahandel.

Pumpa och dumpa-trenden kan vara ett spännande sätt att tjäna några snabba extraslantar på. Hur som helst bör du vara medveten om att det i princip skapar ett falskt värde, och bidrar till ytterligare turbulens på kryptovaluta-marknaden. Om du letar efter en investering med större potential för avkastning är det klokt att hålla sig borta från pumpa- och dumpa-grupper och ha ett mer långsiktigt perspektiv.