Sist uppdaterad: 17. Januari 2018
Ripple xrp

Ripple – En varg i fårkläder?

Vad är Ripple?

XRP är en valuta som är skapat av sällskapet Ripple Labs INC, som blev grunnlagt år 2012. Sällskapet blev startat av Chris Larsen och Jed McCaleb. McCaleb är personen som var bak den populära Bitcoin börsen MtGox. Han har på senare dagar lämnat Ripple för att starta en ny kryptovaluta kallad Stellar Lumens (XLM). Chefen för Ripple är idag Brad Garlinghouse, som fungerar som CEO, efter han tidigare jobbat som Senior Vice President för Yahoo. Chris Larsen är fortsatt i styret, och fungerar idag som executive CEO.

 

XRP/Ripple är rättat mot bankindustrin och finansvärlden, med över 100 bekräftande partnerskap med finansiella Institutioner. Det är viktigt och lägga till att flestparten av dessa Institutionerna har bekräftat att de använder Ripple Teknologien, och inte XRP; det är nämligen möjligt att använda sig av Ripple`s teknologi utan och använda sig av deras kryptovaluta XRP, och det är detta bland annat SBI Holdings och American Express har bekräftat att de använder.

XRP har vart ett fast innslag i topp 10 på coinmarketcap i lång tid, och sitter per Januari 2018 på tredje plats, med ett marknadsvärde på över 100 milliarder dollar, etter att ha skjutit i vädret i december 2017, då prisen gick från cirka 25 cent till över 3 dollar.

Generellt sett så var ökningen i pris enorm i 2017; året starta med ett pris under en cent och avsluta året runt 3 dollar. Det är en ökning på flera tusen procent! Den första stora ökningen var från under en cent till ca 40 cent på våren, från den föll ned till runt 20 cent. Den andra stora ökningen var som sagt i december, då den gick från 25 cent till ca. 3 dollar.

 

 

Enkelt förklarat är föremålet med XRP/Ripple och öka transaktionshastigheterna vid utländska överföringar. Vid hjälp av XRP och/eller Ripple teknologien är det möjligt att överföra vilket som helst belopp från för exempel Sverige till Japan på ca. 5 sekunder. Detta beror på att transaktionerna går igenom Ripple sin interledger protocool (ILP).

 

Protocol suite xrp

 

Hela processen som är illustrerad ovanför tar som sagt bara ett par sekunder. Det är därför denna kryptovalutan är riktad mot banker; det är möjligt och senda pengar från en bank i ett land, till ett land i en annan kontinent i löpet av ett par sekunder. Något som är mycket snabbare än dagens SWIFT system, där en transaktion från land till land tar ett par dagar.

Själva XRP coinen gör det samma som ILP gör, men Ripple hävdar att den sparar bankerna 30% och använda XRP istället för bare ILP. För att säkra adoption av XRP går Ripple sin plan huvudsakligen ut på att först få de finansiella institutionerna till att använda ILP, och efter det  berätta för dem att de kan spara 30% vid att använda sig av XRP. Det stora frågetecknet är om denna planen vill lyckas, eller om XRP vill kollapsa till slut efter ingen användning. Det som däremot är säkert är att sällskapet Ripple Labs INC vill lyckas oavhängigt av hur det går med XRP.

I cryptomiljöet på nätet är XRP extremt kontroversiellt, detta är av flera grunder. Den viktigaste är att den inte är decentraliserad, som går  emot det kryptovaluta egentligen blev startat för, även om Ripple hävdar att den vill bli decentraliserad i framtiden.

Ett annat kontroversiellt tema är att grundläggarna av Ripple tok 20% av pre-minen för sig själva; det är nämligen inte möjligt att mine XRP som för exempel med Bitcoin eller Ethereum, alla coinsena blev producerade samtidigt för de blev lagt ut på marknaden. Av alla dessa coinsena som blev producerade samtidigt tog ägarna 20% till sig själva, detta har gjort Ripple grundläggaren Chris Larsen till världens 5. rikaste man på pappret, med en förmögenhet på storlek med Mark Zuckerberg sin.

 

Konkurrenter:

  • SWIFT-systemet: Per dags datum är detta den största aktören i marknaden som Ripple prövar å kapra. De har mer eller mindre haft monopol sedan 1970-talet, själv om Ripple hoppas att ersätta den om optimal adoption skjer.
  • Stellar Lumens, också känd som XLM är en så kallad  ”fork” av Ripple. Detta är projekt till Jed McCaleb, en av grundläggarna bakom Ripple. Den största skillnaden är att Stellar är non-profit och decentraliserad medans Ripple inte är det. En annan viktig skillnad är att  det vill vara möjligt och köra ICO’s på Stellar. Den är för ögonblicket också topp 10, med ett marknadsvärde på nästan 14 miljarder dollar.

Fördelar:

  • Möjligt att senda medler i löpet av sekunder.
  • Teamet är enkelt och få tag i, då de är aktiva och svarar på frågor både på reddit och xrpchat.com.
  • Billigare för bankerna en dagens lösning (SWIFT)

Möjligt att köpa för pengar direkt, och inte bara i kryptovaluta-pairing

Nackdelar:

  • Centraliserad, som går emot det kryptovaluta egentligen blev till för. Även om Ripple säger att den vill bli decentraliserad i framtiden
  • Kostar pengar att laga en wallet, som du inte får tillbaka
  • Alla coinsena blev producerade genom en premine, där grundläggarna tog 20% av alla coinsena i cirkulation till sig själva.

Nästan ingen av de finansiella institutionerna som använder Ripple teknologien har bekräftat att de använder XRP, några av dem (for exempel Santander) har till och med sagt rätt ut att de bara har planer om att använda teknologien, inte kryptovalutan.

Rekommenderade börser där man kan köpa XRP:

Binance – Möjligt att köpa med Ethereum eller Bitcoin*

*Märk att om du använder Binance eller Bittrex måste du köpa Ethereum eller Bitcoin på en annan börs, för exempel Coinbase och därefter överföra till Binance.

Bild credit: Cointelegraph