Guide

Så förvarar du dina bitcoins säkra! En guide till kryptoplånböcker

Tema
Kryptovaluta
Passar för
Nybegynner
Om du vill använda Bitcoin eller andra kryptovalutor behöver du en digital plånbok.
Jan H

I denna guiden:

Vad är en kryptoplånbok?

En kryptoplånbok är ett datorprogram som lagrar privata och publika nycklar, och interagerar med olika blockkjedjor så att användarna kan skicka och ta emot digitala valutor, och kontrollera saldo.

Se också: Vi listar de bästa plånböckerna för att lagra kryptovaluta

Hur fungerar de?

Miljontals människor använder kryptoplånböcker, men få vet hur de fungerar. Till skillnad från en vanlig plånbok lagrar inte en digital plånbok valuta. Elektroniska pengar lagras i själva verket inte på en enda plats rent fysiskt, för det enda som existerar är uppgifter om transaktioner, och dessa lagras på blockkjedjan.

Kryptoplånböcker är datorprogram som lagrar dina publika och privata nycklar, och som kopplar upp sig mot olika blockkjedjor så att användarna kan kontrollera sin balans, och skicka pengar mm. När någon skickar dig bitcoins eller andra digitala pengar, flyttar de egentligen bara ägandet av valutabeloppet till din kryptoplånboks adress. För att kunna använda dessa pengar och frigöra medlen måste den privata nyckeln som är lagrad i din plånbok stämma med den publika adressen som valutabeloppet har tilldelas. Om offentliga och privata nycklar matchar varandra så kommer saldot i plånboken öka och saldot i sändarens plånbok minskar med samma belopp. Det finns inget utbyte av äkta pengar. Transaktionen kännetecknas enbart av ett inlägg på blockkjedjan som beskriver denna transaktion, och en förändring i balansen på din kryptoplånbok.

kryptowallet

Olika kryptoplånböcker

Det finns flera typer av plånböcker som erbjuder olika sätt att lagra vår digitala valuta på. Det finns tre huvudsakliga typer av plånböcker: mjukvara, hårdvara och papper. Programvaru-plånböcker kan vara en desktop dator, en mobil eller online.

 • Desktop: Plånboken hämtas och installeras på en stationär dator eller laptop. Du kan bara öppna plånboken från enheten där du hämtade den. Detta är en av anledningarna till att ”Desktop”-plånböcker ger en av de högsta graderna av säkerhet. Det enda problemet är ifall datorn blir stulen eller hackad, för då förlorar du alla dina pengar.
 • Nätverksbaserad: Dessa plånböcker finns i molnet och kan nås från vilken dator eller mobil enhet som helst, var du än är. Självklart är detta en betydligt mer praktisk lösning. Men eftersom online-plånböcker lagrar dina privata nycklar på nätet, och styrs av en tredje part, blir de mer sårbara för dataintrång och försök till stöld.
 • Mobil: De här plånböckerna kör en app på telefonen, och är väldigt användbara då de kan användas överallt – till exempel i fysiska butiker. Dessa plånböcker är mindre och lättare än stationära plånböcker, eftersom mobiler har begränsat utrymme.
 • Hårdvara: Dessa plånböcker skiljer sig från mjukvaruplånböcker genom att de lagrar användarens privata nycklar i en hårdvaruenhet, till exempel en USB drive. Även denna typ av enheter kan göra transaktioner på nätet och spara off-line, vilket gör dem säkrare. De är kompatibla med olika nätverksgränssnitt och kan stödja flera olika valutor. Det handlar bara om vilken du väljer att använda. Det är också lätt att utföra transaktioner. Man ansluter enheten till olika datorer eller andra enheter som är anslutna till nätverket, och anger en PIN kod för att sända valuta och bekräfta. Hårdvaruplånböcker gör det enkelt att handla, och samtidigt mycket säkrare.
 • Papper: Dessa plånböcker är lätta att använda och ger mycket god säkerhet. Själva begreppet pappersplånbok kan användas för att lagra nycklar på en bit papper alternativt om du väljer att använda programvara som genererar nycklar som sedan kan skrivas ut. Det är lätt att använda den här typen av plånböcker. Du överför pengar till en pappersplånbok med hjälp av en mjukvaruplånbok. Från denna överför du pengar till den publika adressen som din pappersplånbok visar. Du kan även överföra andra vägen om du vill ta ut eller använda pengarna. Detta kallas ”sweeping”, och du kan göra det manuellt genom att ange dina privata nycklar eller genom att scanna QR-kod på pappersplånboken.

Är kryptovaluta-plånböcker säkra?

Plånböcker är säkra till en viss nivå. Och graden av säkerhet beror på vilken typ av plånbok du använder (desktop, mobil, på nätet, papper, hårdvara), och vilken tjänsteleverantör du använder. En webbserver är en mer riskfylld plats att lagra din valuta på, jämfört med att ha den off-line. Nätverksplånböcker kan utsätta användarna för sårbarheter i plånboksplattformen och dessa sårbarheter kan användas av hackare för att stjäla dina pengar. Off-line-plånböcker, å andra sidan, kan inte hackas eftersom de inte är anslutna till ett online-nätverk, och eftersom de inte är beroende av en tredje part för säkerhet.

Nätverksplånböcker har visat sig vara de mest sårbara för hackare, så det är viktigt att ha bra rutiner för säkerhet om du använder den här lösningen. Kom ihåg att oavsett vilken plånbok du använder så kommer du att förlora dina pengar om du förlorar din plånbok. Likaså är det ett faktum att om din plånbok blir hackad, eller om du skickar pengar till en bedragare, så finns det inget sätt du kan få tillbaka förlorade pengar. Det går inte att ångra handeln, så se till att vara försiktig och vidta lämpliga försiktighetsåtgärder.

 • Spara endast små mängder av valuta att använda från dag till dag, på din dator eller mobil, och placera det mesta av ditt kryptosaldo i en mycket säker miljö. Så kallad kallförvaring, dvs off-line lagring, såsom Ledger Nano eller USB skyddar dig mot datorattacker och tillåter dig att få tillbaka din plånbok om den blir stulen eller om du tappar den. Men detta kommer inte att skydda dig från ivriga hackare. Faktum är att om du väljer att använda en online plånbok så finns det alltid en latent risk de aldrig kan skydda dig helt emot.
 • Uppdatera programvara. Se till att din programvara är aktuell så att du har de senaste säkerhetsuppdateringarna. Och glöm inte också att uppdatera programvaran på din dator eller mobiltelefon.
 • Skapa flera lager av säkerhet. Ju fler lager av säkerhet du har, desto bättre. Att skapa långa komplexa lösenord är en bra början. Använd plånböcker som har ett gott rykte och se till att ha ett extra lager av säkerhet, som tvåstegsautentisering plus pinkod, varje gång plånboken öppnas. Du kanske också vill skaffa en plånbok som erbjuder multisig (multi-signatur) transaktioner som Armory eller Copay. En Multisig plånbok kräver tillstånd från andra användare innan en transaktion kan utföras.

Multi-valuta eller för enbart en valuta?

Även om Bitcoin är den mest kända och mest populära digital valutan, så har det dykt upp hundratals nya kryptovalutor (som brukar kallas altcoins) och var och en av dessa har sina egna, specifika ekosystem och infrastruktur. Om du är intresserad av att använda mer kryptovalutor så är det bra att veta att du inte nödvändigtvis behöver ha fler plånböcker. För istället för att välja en plånbok som stöder endast en eller ett fåtal kryptovalutor, så är det bättre om du väljer en plånbok som stöder flera valutor.

Måste man betala avgifter / courtage?

På den här frågan finns det inte ett enkelt svar. Generellt är avgifterna mycket lägre än traditionella bankavgifter. Ibland måste man betala avgifter för vissa speciella typer av transaktioner, till nätverks-utvinnare, medan andra transaktioner inte har några avgifter alls. Det är också möjligt att ställa in sina egna avgifter.

Som regel kostar en genomsnittlig transaktion av 226 bytes 18,080 i avgifter satoshis, det vill säga cirka 0,12 dollar. I vissa fall, om du ställer in en låg avgift, så får din transaktion en lägre prioritet, och du kan behöva vänta i timmar eller dagar innan transaktionen bekräftas. Om du är beroende av att din transaktion görs snabbt så kanske du bör skruva upp avgiftsgränsen något. Oavsett vilken plånbok du använder så ska du inte oroa dig så mycket för avgifter. Du kommer antingen betala små avgifter, bestämma vad du betalar, eller inte betala några avgifter alls. Detta är utan tvekan en förbättring från hur det har varit normalt!

Är kryptovalutor anonyma?

På ett sätt, men inte riktigt. Plånböcker är vad vi kan kalla pseudonymbaserade. Även om plånböcker inte är kopplade till ägarens identitet så sparas alla avslut på blockkjedjan och det i evigheters evighet. Ditt namn eller bostadsadress kommer inte att visas, men uppgifterna kan fortfarande spåras till dig på flera sätt. Även om man försöker att få full anonymitet så finns det många nackdelar med detta. Kolla DarkWallet-projektet som syftar till att förbättra anonymiteten genom att skapa ”smyg-adresser och vad som kallas valuta-blandning.

Vilka kryptovaluta-plånböcker är bäst?

Det finns många möjligheter, och fler och fler kommer till hela tiden. Innan du bestämmer dig för en plånbok bör du dock tänka på hur du ska använda den.

 • Behöver du en plånbok för dagliga inköp eller för att investera?
 • Vill du handla med mer än en valuta?
 • Behöver du komma åt plånboken från flera platser, eller bara hemifrån?
 • Tänk igenom ovan, och bestäm dig sedan.

Vad ska man tänka på vad gäller en kryptoplånbok, och hur svårt kan det egentligen vara att välja en plånbok? Denna till synes enkla fråga har tyvärr inget enkelt svar. Och ökad säkerhet innebär att man ibland måste offra bekvämlighet – även för att fler funktioner dessutom gör att inlärningskurvan blir brantare. Men framförallt så gäller det vilka egenskaper du uppskattar mer än andra. Jag har gjort en lista här, men ordningen är slumpmässig:

 • Är det gratis? Finns det nackdelar med att använda plånboken?
 • Säkerhet. Har företaget dokumenterad erfarenhet med riktigt bra säkerhet?
 • Rörlighet. Är din plånbok lätt att behålla och svår att förlora? Har du gratis tillgång till den hela tiden, oavsett var du är?
 • Lätthet. Är plånbokens gränssnitt lätt att förstå och använda? Kan jag spara flera typer altcoins?
 • Lättanvänd / bekvämlighet. Kan jag genomföra en transaktion tillräckligt snabbt?
 • Gillar jag coola, tekniska prylar?

Ledger Nano

Köp Ledger Nano är här

Detta är en ny, hierarkisk, deterministisk, multisig, hårdvaruplånbok för Bitcoin användare, som strävar efter att eliminera många angreppsvägar genom att den använder mer än ett lager av säkerhet. Denna något långa och tekniska förklaring betyder kanske inte så mycket för den genomsnittlige konsumenten, så jag ska försöka förklara hur det fungerar. Rent hårdvarumässigt är, Ledger Nano en kompakt USB-enhet som är baserat på ett så kallat smart kort. Den är ungefär lika stor som en liten flash-drive, och mäter 39 x 13 x 4 mm, med en vikt på bara 5,9 gram.

Fördelar:

 • Skärmen skyddas av ett metallhölje
 • Stöd för flera valutor
 • Kan köra tredjeparts-appar
 • U2F stöd
 • När du får tillbaka plånboken från frö så kan hela processen göras från enheten utan att behöva ansluta den till en dator!
 • Helt rimliga (65 dollar)

Nackdelar:

 • Inte lika avancerad plånboks-programvara (saknar transaktionsmärkning)
 • Ingen möjlighet att skapa dolda konton
 • Ingen lösenordshanterare

ledger nano S

Länkhttps://www.ledgerwallet.com

 


KeepKey – En hårdvaruplånbok

Detta är en cool gadget att visa för dina vänner. Den är gjord av ett relativt nytt företag, och KeepKey erbjuder här en hårdvaruplånbok med polerat utseende och design. Det sägs att KeepKey använder mycket Trezor kod och firmware, så den största skillnaden ligger i konstruktionen. KeepKey känns som en högkvalitets-plånbok, men den är kanske något tung, och därför är det lättare att tappa den i golvet. Gränssnittet är ganska standardiserat, och lätt att använda.

Länk: https://www.keepkey.com


 

Bread Wallet

Detta är en enkel, mobil Bitcoin -plånbok som gör transaktioner lika enkelt som att skicka e-post. Din plånbok kan laddas ner från App Store eller Google Play. Bread Wallet erbjuder en fristående enhet, så ingen server används när du skickar och tar emot Bitcoins. Det innebär att användare kan få tillgång till sina pengar hela tiden och alltid har full kontroll. I stort är detta en säker, snabb och bekväm plånbok att använda för både nybörjare och erfarna användare. Inte minst tack vare ett enkelt gränssnitt, bra design och rätt attityd att ständigt förbättra säkerheten.

 • Fördelar: Hög integritet och säkerhet, bra för nybörjare, enkel, öppen källkod, gratis
 • Nackdelar: Har inget webb- eller PC-gränssnitt, saknar funktioner, hot wallet.

bread wallet

Länkhttps://breadwallet.com


 

Mycelium

Avancerade användare kan mycket väl välja Mycelium som sin plånbok. Den mobila plånboken tillåter iPhone och Androidanvändare att skicka och ta emot bitcoins och ha fullständig kontroll över alla sina pengar. Ingen tredje part kan frysa dina pengar, eller göra att du förlorar dem. Den använder en mycket avancerad säkerhets-tjänst som är mycket bättre än de flesta andra appar, och du hittar funktioner såsom kylförvaring och krypterad PDF-backup, integrerad QR scanner, lokal marknadsplats samt en säker chatt för alla användare. Med alla dessa funktioner förstår man varför Mycel länge har setts som en av de bästa plånböckerna på marknaden.

 • Fördelar: Bra säkerhet för din privata information, avancerad säkerhet, många egenskaper, öppen källkod, gratis
 • Nackdelar: Ingen webb eller datoranslutning, hot wallet, inte för nybörjare

Länk: https://mycelium.com


 

Coinbase – ”hot-wallet”

Coinbase är en online plånbok, och det är en nybörjarversion av GDAX. Med tanke på att detta är en ”hot-plånbok”, kan du enkelt överföra till GDAX -börsen direkt – gratis. Och i samma gränssnitt kan du göra snabba inköp med FIAT. Dessutom är 100% av ditt kryptosaldo på Coinbase försäkrat. Du kan aktivera 2-stegs verifieringen samt Google Authenticator för ytterligare skydd. Coinbase erbjuder även valv om du vill offra en del av din bekvämlighet för ett extra lager av säkerhet. Den enda nackdelen är att Coinbase bara erbjuder Bitcon och Ethereum plånböcker.

Skapa Coinbase-konto här


 

Exodus

Detta är en relativt ny och okänd plånbok som för närvarande endast är tillgänglig för desktop. Den gör lagring och handel med Bitcoin, Eter, litecoin, dogecoin och Dash via ett gränssnitt som är otroligt lätt att använda, och dessutom snyggt. Exodus erbjuder också en mycket enkel guide om hur man tar backup på sin plånbok. En av de fina sakerna med Exodus är att den har inbyggd ”shapeshift”, som tillåter användare att handla med altcoins för bitcoins, och vice versa, utan att gå ur din plånbok.

 • Fördelar: Bra säkerhet, användarvänlig, intuitiv, lätt att använda, in-wallet handel, stöd för flera valutor, öppen källkod, gratis
 • Nackdelar: Hot wallet, inget webbgränssnitt eller mobilt gränssnitt

exodus wallet

Linkhttps://www.exodus.io


 

MyEtherWallet- pappersplånbok

Pappersplånböcker är för dem som vill ha en privat plånbok utan att betala för den. Pengar som sparas på det här sättet kan användas för att investera i flera valutor. Du skapar plånboken på nätet, i myetherwallet.com. Skriv ner dina privata nycklar. Webbplatsen lagrar inte någonting, och överför heller inte något av din privata information. Men om du inte litar på webbversionen kan du även ladda ner den från GitHub och köra den offline. Pappersplånböcker är gratis, men de kräver kunskap för att konfigurera. Denna typ av plånbok rekommenderas inte för nybörjare.

Link: https://www.myetherwallet.com


 

Copay

Denna skapades av Bitpay, och är en av de bästa digitala plånböckerna på marknaden. Om du letar efter enkelhet så är det här är ett bra tillfälle. Du kommer enkelt igång med Copay som har ett användarvänligt gränssnitt för desktop, mobil eller online. Bland det bästa med Copay är att det är en multi-signatur plånbok, så att vänner eller affärspartners kan dela tillgångar. Copay har något för alla .Den är tillräckligt enkel för nybörjare, men har mer än tillräckligt med funktioner även för avancerade.

 • Fördelar: Bra säkerhet, multisig, kan användas på flera plattformar och enheter, multi-pocket lagring, nybörjarvänlig, öppen källkod, fri
 • Nackdelar: Kan vara långsam, begränsat användarstöd

copay wallet

Linkhttps://copay.io


 

Jaxx

Detta är en multi-valuta plånbok som godtar Ether, Ether Classic, Dash, DAO, Litecoin, REP, Zcash, Rootstock och Bitcoin. Men den har speciellt utformats för att ge en bra upplevelse av Bitcoin och Ethereum. Det finns för en rad olika plattformar och enheter, såsom Windows, Linux, Chrome, Firefox, OSZ, Android mobil och surfplatta och iOS mobil och surfplatta samt ansluter webbplatser med Firefox och Chrome-tillägg. Jaxx tillåter konvertering mellan Bitcoin, Ether och DAO tokens via Shapeshift, och du kan importera Ethereum pappers-plånböcker. Med sina många möjligheter, samt att det hela tiden kommer till flera valutor gör Jaxx till en utmärkt plånbok för dem som handlar med flera valutor.

 • Fördelar: Bra säkerhet, flera valutor, kan använda plånboken för flera plattformar, fantastiskt stöd, många funktioner, lätt att använda, gratis.
 • Nackdelar: inte öppen källkod, kan vara lite långsam.

jaxx wallet

Länkhttps://jaxx.io


Armory

Detta är en open source Bitcoin -plånbok för desktop, som är perfekt för avancerade användare med fokus på säkerhet. Några av Armory egenskaper; Kall-lagring, multisig-transaktioner, engångs utskrivbar säkerhetskopiering, multi-plånboks-gränssnitt, GPU-säker plånboks-kryptering, importera nycklar, key sweeping och mycket mer. Även om Armory tar lite tid att vänja sig vid för att använda den fullt ut, så är den ett bra alternativ för dem som är mer kunniga med teknik, särskilt om de är mån om att medlen ska vara säkra.

 • Fördelar: bra sekretess, bra säkerhetsegenskaper, multisig-möjligheter, solid kall-lagring, gratis.
 • Nackdelar: Endast användbar på desktop, inte för nybörjare.

Länk: https://www.bitcoinarmory.com


 

Electrum – Software-wallet

Electrum är en snabb och enkel plånbok för stationär och mobil användning. Den har en lång lista med funktioner som stöds, vilket gör den till en av de mest flexibla plånböckerna på marknaden. Den erbjuder ”kylförvaring”, integration med hårdvaruplånböcker (KeepKey, Nano Ledger S, Trezor) och möjligheten att vara anonym (Tor). På säkerhetssidan tillåter Electrum ”multi-sig” stöd, och den är inte kopplat till en central server, så driftstopp kommer inte att vara ett problem. Electrum är totalt sett den mest etablerade mjukvaruplånboken, och förtjänar att du prova den.

Länkhttps://electrum.org


 

Trezor

Detta är en hårdvaru Bitcoin-plånbok som är perfekt för att lagra stora mängder Bitcoin. Trezor kan inte infekteras med skadlig kod, och den visar aldrig dina privata nycklar, vilket gör den lika säker som traditionella papperspengar. Trezor är öppen källkod och helt transparent, och det fina är att alla tekniska val drar nytta av en bra kommunikation med användarna. Den är lätt att använda, har ett intuitivt gränssnitt och kan användas med Windows, OS X och Linux. En av nackdelarna med Trezor är att du måste ha den med dig för att skicka bitcoins. Detta gör att Trezor är bäst för mer passiva sparare, investerare eller människor som vill säkra väldigt stora belopp.

 • Fördelar: Bra säkerhet och integritet, kallförvaring, lätt att använda online, inbyggd skärm, öppen källkod, nybörjarvänlig.
 • Nackdelar: Den kostar $ 99, och du måste ha enheten för att skicka Bitcoin.

trezor wallet

Länk: https://trezor.io


 

Green Address

Detta är en användarvänligt Bitcoin plånbok som är perfekt för nybörjare. Green Address är tillgänglig via desktop, webb eller mobil med appar för Chrome, iOS och Android. Några av egenskaperna är multisig och 2-stegs autentisering för att garantera ökad säkerhet, pappersplånbok-backup och omedelbar transaktionsbekräftelse. En av nackdelarna är att Green Address kräver att godkänna alla betalningar, vilket innebär att du inte har fullständig kontroll över vad du använder.

 • Fördelar: Solid säkerhet, multi-plattform och flerenhetsstöd, nybörjarvänlig, öppen källkod, gratis.
 • Nackdelar: Hot wallet, bara genomsnittlig sekretess-säkerhet, tredje part måste godkänna betalningar.

Länk: https://greenaddress.it


 

Blockchain (dot) info

Blockchain är en av de mest populära Bitcoin -plånböckerna. Du kan komma åt plånboken från valfri webbläsare eller smartphone. Blockchain.info tillhandahåller två olika versioner. I webbläsarversionen, kan man använda 2-stegs autentisering, medan mobilanvändare kan aktivera en PIN-kod som sedan måste anges varje gång plånboken öppnas. Även om plånboken lagras på nätet, och alla transaktioner måste gå igenom företagets servrar, så har inte Blockchain tillgång till dina privata nycklar. Detta är ett etablerat företag som är betrott i hela Bitcoin-världen, vilket gör detta till en solid plånbok för din valuta.

blockchain wallet

Länk: https://blockchain.info


 

Hitta plånboken som uppfyller dina behov

Det finns inte en plånbok som du kan använda för alla typer av ändamål. Därför är det viktigt att du hittar din plånbok som uppfyller de flesta av dina behov, oavsett om det handlar om stöld, att överföringar är bekväma, priset är bra, eller till och med att den är snygg. En plånbok kan vara den bästa investering du någonsin kommer att göra, både ekonomiskt och känslomässigt.

Jag sover otroligt gott om natten, när vet att jag har min KeepKey under kudden. Vilken plånbok kommer du att föredra?