Sist uppdaterad: 23. Januari 2018
Ethereum Classic etc

Vad är Ethereum Classic? Ethereum vs. Ethereum Classic

Om du är ny inom kryptovaluta vet du att det är omöjligt att inte ha en åsikt om fenomenet. Kampen mellom Ethereum och Ethereum Classic är både etisk og ideologisk. Men innan vi förklarar skillnaden  mellan dessa två kryptovalutorna, och kommer med en konklusion, är det viktigt och se lite närmare på dess historia.
Jan H

Det var många bitar som var tvugna att falla på plats för att komma dit vi är idag, låt oss skruva tillbaka klockan och se lite närmare på några viktiga händelser i den korta historien om kryptovalutor.

«The DAO» blir till

Hela ekosystemet till Ethereum fungerar tack vare det som kallas smartkontrakter. Smartkontrakter är hur ting är uppbyggt i Ethereum-universum. Förenklat är smartkontrakter automatiserade kontrakter som ser till att allt blir gjort efter avtalt.

DAO, eller «The DAO», är förkortelse och smeknamn för det som kallas decentraliserad autonom organisation (Decentralized Autonomous Organization), och det var ett komplext smartkontrakt som revolutionerade Ethereum. I sin essens var meningen bakom DAO att det skulle bli en decentraliserad fond som skulle finansiera all framtidig DAPPS lagat i ekosystemet.

Det hela fungerade väldigt enkelt. Om du ville ha någon form för rösträtt i frågorna om DAPPS måste du köpa DAO-tokens för ett visst belopp i Ether. DAO-tokens indikerade att du var en del av DAO-systemet.

Men hur skulle DAPPS bli byggt?  Första steget var och bli vitlistad av curatorerna. Efter godkänning ville det föregå en avstämning och om ett förslag fick minst 20% ville det ha klart och ordna finansiering för uppstart.

DAO potential, och den flexibiliteten, kontrollen och öppenheten som den representerade var utan företräde. Folk hoppa in för att skaffa sig sin del av kakan. Efter 28 dagar hade en klart och ackumulera valuta-enheten Ether till ett värde av 150 miljoner dollar i en såkallad «crowdsale». Den gången motsvarade det 14% av alla Ether tokens som till då hade blivit lagade.

Du tänker kanske att detta låter väl bra, men undrar säkert på hur man kommer sig ut av DAO? Vad händer om någon DAPP som du inte gillar blir godkänt? Kan du komma dig ut av DAO? För att klara detta blev det konstruert en slags utgångsdörr kallad «spilt function». Vid och använda denna funktionen kunde du få tillbaka Ether som du hade investerat, och om du önskade kunde du till och med skapa dina egna «child DAO». Faktiskt kunde du dela allt upp med flera tokeninnehavere, skapa dina egna «child DAO» och starta med att godkänna förslag.

Det enda kravet i kontraktet var att man måste hålla sina ether i 28 dagar etter att du lösrev dig från DAO för du kunde starta och använda dem. Många såg detta potentiella kryphålet, och påpekade detta. Men DAO-skaparna försäkrade alla om att detta inte kommer  bli ett stort problem. Men det gjorde det, och det var det som till sist gjorde att Ethereum blev delad i två valutatyper – Ethereum och Ethereum Classic.


DAO-ANGREPET

Den 17 juni 2016 utnyttjade någon detta kryphål och stack av med en tredjedel av alla DAO-medlerna; ca femtio miljoner dollar. Efteråt var det lätt att se hur enkelt det var för hackarna och använda sig av detta kryphålet.

Ifall du önskade dig ut av DAO kunde man det genom att senda en förfrågan. Delfunktionen som var byggt in i systemet ville gjort följande:

 • Ge Ether tillbaka till användaren mot att han eller hon inlevererar DAO tokens.
 • Registrera transaktionerna i huvudboken och uppdatera den interna tokenbalansen.

Det hackarna gjorde var och laga en repeterande, rekursiv funktion i förfrågningen,  det var på detta sättet delfunktionen fungerande:

 • Ta DAO tokens från användaren och ge dem Ether.
 • För transaktionena kunde bli registrerad gjorde den repeterande funktionen att koden gick tillbaka för att kunna överföra flera Ether för samma antal DAO tokens.

Detta höll de på med helt till Ether till ett värde av 50 miljoner dollar tagits ut och lagrats i ett «child DAO», och därmed var krisen ett faktum i Ethereum-miljöet.

OBS: Före vi fortsätter låt oss bara göra en ting klart: Denna hacken skedde därför något «fel» skedde i DAO, och inte i Ethereumen själv. Ethereum körs i bakgrunden, mens DAO kör på Ethereum.

Gavin Wood, en av Ethereums grundläggare, sa att och ge skulden för DAO-hacken är som att säga att Internet är «förstört» varje gång en webbsida ligger nere.

 

I KYLVATNET AV DAO-ANGREPPET

Även om man inte kunde ge Ethereum skulden för det som skedde med DAO, gjorde denna händelse att tilltron många hade till kryptovalutor sjönk. Prisen på Ether föll från 20 dollar till 13 dollar.

Även om hackaren tjänade 50 miljoner dollar i Ether satt detta beloppet likväl i ett «child DAO», och han eller hon kunde inte omedelbart ta ut pengar därför smartkontraktet fastslog att det måste gå 28 dagar innan ett uttag. Och det var med tanke på detta att Ethereum-teamet bestämde sig för att agera snabbt. Det fanns tre möjliga lösningar.

 • Inte göra någonting
 • «Soft fork»
 • «Hard fork»

 

INTE GÖRA NÅGONTING

Några argumenterade mot och göra förändringar i och med att den underliggande tankegången och filosofien med Ethereum gick mot detta. Inte glöm att Ethereum var tänkt till och vara oföränderlig, och att uttrycket  «koden är lagen» var så framträdande. Men de flesta var inte nöjda med detta, och de flesta gick in för att använda en «soft fork».

 

VAD ÄR EN  «SOFT FORK»?

Det är på två olika sätt kedjan kan uppdateras på: «Soft fork» eller «hard fork». Tänk på en «soft fork» som en software uppdatering som är kompatibel också baklänges. Vad betyder det? Tänk dig att du kör MS Excel 2005 på laptoppen din och att du önskar och öppna ett ark som är gjort t i MS 2015, så kan du fortfarande göra det därför att MS Excel 2015 är kompatibelt baklänges.

illustrerad: Vitalik Buterin

 

Men det finns fortfarande en skillnad. Alla uppdateringar från den nya versionen vill inte vara tillgängliga i den äldre versionen. Om vi går tillbaka till MS Excel-analogien vår kan vi tänka oss att det är en egenskap som tillåter att vi placerar GIFer i 2015-versionen, men att det inte vill fungera i 2005-versionen. Så du vill se all texten, men inte GIFerna.

Det är detta Ethereum planerade att göra med blockkedjan, företa en «soft fork» där du själv väljer om du vill godta uppdateringen eller inte, men oavsett kunde alla användarna snacka samman. Tanken var och släcka ner Etheren som var stulen, vid och ignorera och  frånskilja blockena med transaktionerna som hade hjälpt hackeren och förflytta de stulna Etherna.

Detta verkade som en god ide som de flesta var med på. Men så dök det upp ett problem som bidrog till en helt annan konsekvens. För att genomföra en «soft fork» ville det resulterat i en «denial of service» (DoS) angrepsvektor.

 

FÖRSTÅ VAD EN «SOFT FORK» DOS ÄR

Alla utvinningsaktiviteter är belönat med «gas» i Ethereum-ekosystemet. Detta är huvudsättet utvinnarna är beskyddade från DoS-angrepp. Se för dig att några bestämmer sig för att angripa nätverket vid att spamma det med transaktioner som kräver att svåra räknestycken görs. Utvinnarna kan sätta sig ner och köra dessa uträkningarna, och även om de inte klarar och genomföra dem korrekt så vill de skaffa sig en såkallad «gas» poängsum som motsvarar det antal räknestycken de faktiskt har klart. Ju svårare ett räknestycke är, ju mer «gas» mottar de och på samma tid vill angriparen använda massvis av egna pengar f’ör att genomföra angreppen.

Men i samma ögonblick som «soft fork»-en implementeras vill angriparen finna en väg runt allt detta. Och då kan angriparen föra transaktionerna in på nätverket, och dessa vill samarbeta med DAO och tvinga utvinnarna till och göra oändlig komplexa räknestycken för liten eller ingen «gas» pris, utan att det finns några pengamessiga konsekvenser för angriparen. Angriperen kan faktisk också lura utvinnarna till och lösa ett falskt räknestycke vid och sätta en hög «gas» pris.

Detta betydde att de inte kunde göra en «soft fork», och då återstod bara en möjlighet: «Hard fork».

 

VAD ÄR EN «HARD FORK»?     

Skillnaden mellan en «soft fork» och en «hard fork» har och göra med baklänges kompatibilitet. När du genomför en «hard fork» är det inte möjligt att gå tillbaka. Därsom du inte blir med på den uppdaterade block-versionen får du inte tillgång till de nya uppdateringarna, eller heller inte möjlighet till och samhandla med användare av det nya systemet.

Sättet en «hard fork» är meningen och skulle fungera i Ethereum vid att en avräkning skiljer sig från huvud-blockkedjan på ett bestämt punkt – i detta tillfälle precis för DAO-angreppet. fram till denna punkten (som precis är block 1.920.000) är den gamla och den nya block kedjan den samma, men precis efter «hard fork» ingreppet vill de skilja sig ut och bli två, olika enheter. Den nya kedjan blev kallad Ethereum, eller ETH.

Denna «hard fork»-en var huvudsakligen lagat för att tillbaka betala pengarna som hade blivit stulna vid hjälp av ett smartkontrakt som hade som uppdrag «å ta ut». För varje hundrade DAO blev en ETH gett bort till DAO-tokeninnehavaren. Detta förslaget bidrog till diskussioner i communityn, och det blev en uppdeling. De som var emot en «hard fork» vägrade och ändra till den nya blockkedjan, och bestämde sig för att bli i den gamla blockkedjan, som de så gav namnet Ethereum Classic, eller ETC.

Och det är här vi kommer in på den kampen som är igång i Ethereum just nu. Kampen mellan ETC och ETH. Denna striden er fascinerande både etisk och ideologisk. Och det är detta Gavin Wood – en av Ethereums grundläggare – har kallat «det viktigaste ögonblicket i kryptovalutans historia sedan Bitcoin blev uppfunnit». Så låt oss se på dessa ståndpunkterna i detalj.

 

Vad är Ethereum Classic?

De som var motståndare av att genomföra en «hard fork» bestämde sig för att satsa på den första kedjan, och denna blev kallad Ethereum Classic. Per idag är en Ethereum Classic (ETC) värd 17.09 amerikanske dollar (enligt CoinMarketCap). Låt oss se på hur grafen ser ut:

ethereum classic marketcap 19.07.17

ETCs «market cap» är för ögonblicket lite under en halv miljard dollar, och det betyder att ETC är den femte dyraste kryptovalutan just nu.

Varför vill vissa hålla sig till den gamla kedjan när alla stora Ethereum-aktörer , inkluderat Vitalik Buterin och Gavin Wood, flytta över till den nya kedjan? Svaret har och göra med olikheter i underliggande filosofi omkring vad en kryptovaluta ska vara. Till och starta med var kryptovalutor ett tilltag mot korruption i den finansiella miljön. Grunden till att blockkedjan blev gjord oförändrad var att skaparna önskat sig ett system som var säkert mot mänskliga önskningar.

Detta är varför en «hard fork» känns som att fega ut. Du förändrar hela kedjan med en hack som går mot hela meningen med Ethereum. De bevisar att blockkedjan kan bli påverkad av människor. Och denna tanken har många tillhängare och kryptovaluta-idealister. Och några ganska stora aktörer, som Barry Silbert – som är CEO för Grayscale, står bak ETC.

Men ETC har en del problem som inte går att se bort ifrån.

 

PROBLEM MED ETHEREUM CLASSIC

Huvudproblemet med ETC är att den inte är bakåt kompatibel med Ethereum «hard fork»-en. Alla de stora aktörerna inom Ethereum-miljöet har flyttat till den nya kedjan, något som betyder att de som håller sig till ETC inte får några uppdateringar som är gjort på ETH. Det perfekta exemplet är flyttningen av ETH från «proof of work» (PoW) till «proof of stake» (PoS). ETC kan inte genomföra detta därför programvaran helt enkelt inte tillåter det. Det är långt mer skrämmande problemer med ETC, och nån av dessa grensar helt till det en kan kalla konspiration. Många menar att ETC är ett angrepp på Ethereum i sig själv. Vad menar vi med detta? Precis efter att «hard fork»-en var genomförd var miljöet delat, och sårbart. Många säger att anti-Ethereum fraktionen bara stöttar ETC öppet för att skapa splittring.

 

ETHEREUM «HARD FORK», OCKSÅ KALLAD ETH

ETH är resultatet av «hard fork»-en som blev genomförd, och räknas nu som den nya Ethereum. Just nu så ligger en ETH på ca 223 amerikanska dollar (enligt CoinMarketCap). Låt oss checka grafen:

ethereum marketcap

ETHs «market cap» är på hutlösa 24 miljarder dollar, och det vill säga att ETH är värdens näst dyraste kryptovaluta efter Bitcoin.

ETH är den nya Ethereum oavsett vad folk säger. De ursprungliga, stora aktörerna är redan del av det nya systemet, och ETH går dessutom genom en hel del andra förändringar, bland annat den vi har nämnt – från PoW till PoS. ETH blev lagat av en, enaste grund: att få pengarna som blev stulna av DAO-angriparna tillbaka till de som äger verdierna.

ETH representerar mycket mer än det som syns på ytan, inte minst en seger för Ethereum-miljöet. De samlade sig efter det värsta angreppet i kryptovalutahistorien, de höll sig samlade, och de lagade något som är starkare än det de hade.

Ändå är det ett problem med ETH, och enligt ETC-tillhängare handlar det om ideologi.

 

PROBLEMER MED ETH

Som vi har nämt går ETH mot tanken om at blockkedjan ska vara oföränderlig, samt filosofin om «kod före lag». enligt anti-ETHere var «hard fork»-en en utfegning och alla skulle ha accepterat huvudblockkedjan oavsett.

Ett annat moment som blev nämt var hur nån ville veta att inga andra «hard forks» ville bli igångsatt i framtiden på bakgrund av vad nån eventuellt måste önska sig. Och vad om flera «hard forks» ville skapat flera versioner av Ethereum? Tänk om det hade funnits hundravis av versioner av Ethereum på samma tid? Skulle inte detta kunna devalvera Ethereum ganska kraftigt, och kanske också andra kryptovalutor? Till trots för att en «hard fork» bara skulle blivit implementerad om majoriteten av Ethereum-miljöet stämde för ett eventuellt förslag för en monumental förändring.

Här är fördelarna och olämperna med Ethereum Classic och Ethereum

ETHEREUM CLASSIC

Fördeler

 • Har behållt den ursprungliga tanken om att blockkedjan ska vara absolut oföränderlig
 • En del större aktörer har kommit på banan och hoppat over till ETC.

Olämpor

 • Den ger inte tillgång till de nya uppdateringarna som är lagat i ETH-kedjan.
 • De flesta av de största aktörena har flyttat till ETH.
 • Det är av vissa regnat som ett angrepp på Ethereum-miljöet.
 • Den lockar till sig många svindlare.

 

ETHEREUM

Fördeler

 • Den växer snabbt.
 • De flesta av de stora aktörena är med på laget.
 • De klarade och ge tilbaka medlena som blev stulna i DAO-angreppet.
 • Uppdateras hela tiden.
 • Är ett bra exempel på vad Ethereum-miljöet kan få till om de samlar sig för att lösa ett gemensamt problem.
 • ETH stöttas av en mäktig grupp på över 200 företag som kallas Enterprise Ethereum Alliance (EEA). Denna grupperingen har som målsätting att använda blockkedja-teknologi för att köra alla smartkontrakter vid «Fortune 500» företag som Microsoft, JPMorgan, Toyota, ING, etc.

Olämpor

 • Går mot tanken om att blockkedjan ska vara oföränderlig

 

VARFÖR BÖR DU STÖTTA ETH?

Efter att du nu har sett på skillnaderna mellan ETC och ETH, och fått med dig de stora linjerna i historiken, vilket läger stöttar du? Om du har lust till och vara en del av historien och stötta Ethereum-miljöet säger det sig själv att du bör hålla dig till ETH-lägret. Anti-ETHare brukar använda argument som inte håller måttet. Låt oss se på dem:


Argument nummer 1: ETH går emot ideén om att blockkedjan ska vara oföränderlig.

Det är riktigt att «hard fork» försvaret som blev startat rent formellt kan tolkas som något som går emot ideén om oföränderlighet, men man är nöd till och se på situationen som ledde fram till detta. DAO-angreppet stal en tredjedel av DAO sitt lager av Ether, som på sin sida tillsvarade 14% av alla Ether som fanns i värden. Något var tvunget att ske efter detta angreppet, och svaret var en «hard fork» som blev lyckad. Etheren som angriparen satt igen med gick ner i värde och i tillägg blev alla token-innehavare refunderade.

 

Argument nummer 2: Detta kan vara starten på flera «hard forks»

Denna tvivel är ogrundad. Ethereum-miljöet är decentralisert, och det är demokratiskt. Du kan inte ta stora avgörelser som detta utan att du har majoriteten med dig.

 

Slutsats

Ethereum har gjort en strålande comeback från det som var en hemsk katastrof. Och det ser ut som om lösningen har fungerat, och att Ethereum kommer till att uppfylla alla de förväntningarna folk hade när det hela startade. Men viktigare är det att huvudstyrkan till Ethereum ligger i alla de olika sätt systemet kan användas till. Det är inte bara en valuta, det är en plattform där folk kan bygga projekt som kommer till och diktera framtiden. Om decentralisering är framtiden, så kommer Ethereum till och påverka alla delar av denna.

Men vad betyder detta för ETH och ETC? ETH har alla stora aktörer och utvecklare på sin sida, och de kommer gå från klarhet till klarhet. Med stötten från EEA kommer allt bara till och bli bättre och bättre. En valutas värde bestäms av den tilliten folk har till den, och på grund av alla dessa faktorerna kommer tilliten till ETH bara till och växa. Många experter spår att ETH kommer till och bli den första kryptovalutan efter Bitcoin till och bryta ett tusen dollar-gränsen.

Man kan dessvärre inte säga det samma om ETC. För de flesta kommer ETC alltid till och vara ett svart får i Ethereum-familjen. Just nu är ETH femton gånger mer värdefull än ETC, och denna skillnaden vill bara öka. I tillägg vet man att ETC är full av svindlare som bara reducerar tilliten folk har i valutan. Detta vill göra att värdet blir reducerat. Menar vi att ETC kommer till och försvinna helt från marknaden? Nej. Menar vi att den inte har potensial? Kanske, kanske inte. Det fina med blockkedjor är, som Milton Friedman sa: «Fritt val».

ETC valde att behålla kedjan, och fortsätta. Och detta är det fina med blockkedje mekanik och fri kapitalism.

Framtiden är ljus för ETH, och den kommer till och växa vidare. Den är ett levande bevis på vad Ethereum-miljöet kan få till. De var tvugna att hantera en kris, och detta klarade de vid och hålla samman och å finna en elegant lösning.  ETH är framtiden, och om du stöttar Ethereum och tror på det den står för bör du definitivt hoppa över till ETH-lägret.