Sist uppdaterad: 13. Mars 2018
Marknad

Vad händer på kryptomarknaden?

I denna artikeln ser vi närmare på vad som händer i kryptomarknaden just nu. Starten på 2018 har vart tuff, men marknaden blir bättre och vi ser närmare på dagsaktuella händelser som ger betydning för vägen vidare
Jan H

En turbulent start på året

Det är inget tvivel om att starten på året har vart väldigt turbulent och för de som har haft pengar i marknaden har januari och februari vart lite lukrativt. Vi skrev tidigare en artikel om vad som kunde ha vart orsaken som har fått marknaden till att korrigera med över 60 % på det värsta. För att sammanfatta artikeln så var några av teorierna kinesiskt nyår, osäkerheten runt regleringarna i Kina och Syd-Korea, samt de första termin kontrakten för Bitcoin som gick ut.

Marknaden hämtar sig in igen

Det totala marknadsvärdet för alla kryptovalutor var runt 7. januari på ca 826 miljarder dollar. Botten blev satt 6. februari och då hade värdet gått ner till 279 miljarder dollar. Det utgör ett fall på över 60 % och är mer extremt än det vi någonsin har upplevt i aktiemarknaden. De två mest kända kollapserna vi har vart vittne till i aktiemarknaden var under dot-com-bubblan som startade 2000 och under finanskrisen som startade 2007. Då sjönk S&P500 i New York med ungefär 49% och 56 %. Det som skiljer dessa nedgångarna från det vi har sett i kryptomarknaden 2018 är att korrektionen i 2000 varade i 929 dager och 517 dager i 2007. Från 7. januari till 6. februari är det precis i underkant av en månad.

När det är sagt har de som har vart i kryptomarknaden längre än 6 månader vart vittne till olika korrektioner som detta och fått erfara att marknaden hämtar sig in igen och växer långt förbi tidigare höjder. I skrivande stund är det totala marknadsvärdet av alla kryptovalutor 473 miljarder dollar, upp 69 % sedan botten för en månad sen.

Hur ser marknaden ut just nu?

Osäkerheten från januari och februari hänger fortsatt igen och marknaden är inte helt frisk ännu, till trots för en uppgång på 69 % på under en månad. Men vi ser ljuset i slutet av tunneln. Framtiden till kryptovalutorna är i stor grad avhängig av hur myndigheterna världen runt väljer att reglera marknaden. Detta är något av det vi ser för ögonblicket:

KINAS STATLIGA AVIS – BLOCKCHAIN MÅSTE REGLERAS FÖR ATT VÄXA

Tidigare har Kina gått hårt ut mot ICOer och krypto-börser. På ett tidspunkt såg det ut som om Kina skulle stänga dörrarna för all aktivitet som handla om kryptovalutor. Från förr vet vi att Facebook och Youtube bland annat blev helt olovligt i Kina.

Nu önskar kineserna att lägga till rätta för att blockchain-teknologin ska växa under reglerade förhåll och att blockchain-teknologin kan vara med på att lösa genuina problem.

Den stränga tonen från kinesiska myndigheter har primärt vart för skydd mot investorer och risken för svindel har gjort att myndigheterna tidigare stängt dörren. Förbjudet mot ICOer står ändå – intill vidare, tänker vi.

KINAS STÖRSTA FÖRETAG VISAR VÄGEN

Tencent och Baidu har båda lanserat blockchain-as-a-service-plattformer för att utveckla sätt att ta i bruk teknologin. CEO i Tencent säger att blockchain som teknologi är glimrande och att nyckeln till vidare utveckling är och finna relevanta användingsområden.

SYD-KOREANSKA KISA VILL BOOSTA BLOCKCHAIN-INDUSTRIN

Det stats-drivna organet KISA (Korea Internet and Security Agency) önskar att främja industri-relaterade blockchain-projekt. De önskar att finna växtfaktorer som kan bidra till den nästa industriella revolutionen.

Just nu är följande områden intressanta inom energi, logistik, copyright, big data, datasäkerhet och bekämpning av cyber-kriminalitet. De säger också att blockchain öppnar för spännande möjligheter inom fintech, da peer-to-peer-överföringar ligger i teknologins natur.

KISA erkänner att fokuset den sista tiden har vart på det negativa runt kryptobörser och inte på den underliggande teknologin.

PUTIN: RYSSLAND BEHÖVER BLOCKCHAIN-TEKNOLOGI OCH KAN INTE VARA SENT UTE I KAPPLÖPET

Russia Insight, en pålitlig källa med unik insikt i den ryska marknaden, publicerade nyligen en video av ett samtal mellan Vladimir Putin och Herman Gref, presidenten i landets största bank. Här säger Putin att stenåldern inte tog slut på grund av saknaden av stenar, men på grund av ny teknologi. De som är sent ute vill väldigt snabbt bli avhängig av lederna i industrin.

Gref är själv en blockchain och krypto-entusiast och sa 2017 att kryptovalutor kommer till att bli en naturlig del av det finansiella systemet i framtiden. I januari sa samma person att Sberbank högst sannolikt kommer till att lansera en egen handelsplattform för att adressera efterfrågan efter Bitcoin och andra kryptovalutor från lokala investorer.

I likhet med de flesta myndigheter rekommenderar Putin och Ryssland till försiktighet vid investeringar i kryptovaluta. Värdet på valutan baserar sig helt på spekulation och valutorna har i de flesta tillfällen inga underliggande ägarandelar.

Vidare säger de att de önskar att få på plats ett regelverk som beskyddar investorer och faciliteter vidare växt.

INDIAS STATSMINISTER, NERENDRA MODI, SÄGER DET SAMMA SOM PUTIN

Statsministern i India, som också är en av världens främsta ledare, säger att disruptiva teknologier som Blockchain och Internet of Things vill ha stor påverkning på hur vi lever och arbetar, och att det kräver rask adoption.

TYSKLAND: INGEN SKATT PÅ BITCOIN VID BETALNINGAR

Det tyska finansdepartementet har sagt av det inte är skatt på Bitcoin (och andra kryptovalutor) så länge det används som ett betalingsmedel. Det är en tydlig markering för resten av medlemmarna i EU.

Det gör med andra ord att Tyskland erkänner kryptovaluta som ett lovligt betalingsmedel. Det är under förutsättning om att bägge partner i transaktionen är på lik linje och att tanken med transaktionen är en betalning.

Denna tillnärmningen är olik tillmärmningen USA har gjort. IRS anser Bitcoin som en ägarandel och anser varje transaktion som ett köp eller sälg, och ger därmed grundlag för vinstbeskattning.

BANK FRICK I LICHTENSTEIN ÖPPNAR FÖR DIREKTINVESTERINGAR I KRYPTOVALUTA

Den familjeägda banken i Lichtenstein blir en av värdens första banker till att erbjuda kunder direktinvesteringar i bland annat Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin, Ripple og Ehtereum.

Målgruppen är institutionella investorer och välstående privatkunder. Potentiella investorer måste genom en KYC-process (know-your-customer) som är i linje med europeisk och Liechtensteinsk lag.

Vad vill framtiden ge?

Denna artikeln tar primärt för sig av de positiva indikationerna vi ser i marknaden. Det är väldigt positivt att land som Ryssland, Syd-Korea och Kina är positivt inställda för använding av blockchain-teknologi. Det är också väldigt positivt av Tyskland, som är en stormakt i EU, legitimerar Bitcoin och kryptovaluta som betalingsmedel.

När det gäller investeringar i kryptovalutor vill nog den närmaste framtiden vara präglat av stora svängningar och ett sensitivt marknads sentiment. Varje positiv nyhet vill bidra till lyft i kurserna, samtidigt som negativa nyheter vill föra till kraftiga fall. Men, detta är vardagen i kryptomarknaden.

Som nämnt är marknaden inte helt där den var förut och osäkerheten runt hur regleringarna kommer troligt till att styra marknaden på kort sikt.

Håll dig uppdaterad!

Fortsätt att följa med på Coinweb.no för uppdaterade nyheter, och följ oss gärna på Facebook.

Coinweb-teamet