Sist uppdaterad: 06. Mars 2018
Marknad

Varning för bull run inom kryptovaluta i 2018

Det är inget att hymla om att kryptomarknaden är väldigt turbulent och volantil. Kurserna hoppar upp och ner som sprätt bollar – vissa blir rika, medans andra förlorar stort. När möjligheten för avkastning är hög vill risken alltid vara stor. Därför kan det vara svårt och vurdera hur man ska investera i kryptovaluta.
Jan H

Lyckligtvis finns det experter som har goda kunskaper om detta nya inom finanshandel. Men som med allt annat är det ingen överraskning om att det råder delade meningen om vilket håll marknaden är på väg

Är du tveksam om det fortsatt är någon poäng att investera i kryptovaluta detta året? Ska vi tro på Bitcoin optimisterna och de andra krypto-vännerna är växten långt ifrån över.

VAD ÄR EN BULL RUN?

Aktiemarknaden har länge använt begreppet bull (oxe) och bear (björn). Detta är två förklarande ord för hur man som investor ser på marknaden i tiden som kommer. Helt enkelt förklarat kan man säga att en oxe är en person som har tro på marknaden, och att det vill fortsätta att växa. I ett bull market går ekonomin bra från ett generellt perspektiv, med hänsyn till indikatorer som en växande aktiemarknad, stigande GDP och låg arbetsledighet.

Ett bear market är oformellt definerat som en 20% nedgång i generella index för hur ekonomin helst ska se ut. Därmed är en björn i marknaden en person som har ett pessimistisk  syn på marknaden i tiden som kommer. Inom kryptovaluta sätts bear och bull gärna upp mot varandra när man ska säga nått om potential för vidare prisutveckling.

Många experter varslade tidigare i februari om en bull run för kryptovaluta i 2018. Det betyder att flera experter har tron på en ytterligare ökning inom kryptovaluta-marknaden för detta året. Vissa tror till och med att den totala marknadsvärdet kan överstiga 1 biljon amerikanska dollar.

Fortsatt osäker på vad en bull market och bear market är? Läs mer här.

HUR KAN MARKNADEN GÅ UPP NÄR DET HAR GÅTT SÅ MYCKET NER?

Kryptovaluta-marknaden hade en luguber start i 2018. Precis då man trodde att den totala marknadsvärdet var på väg mot nya höjder blev den mer en halverad på bara några få veckor. Bitcoin föll ner till långt under 10.000 dollar, och flera olika andra digitala valutor gick också kraftigt tillbaka. För alla skeptiker var detta beviset de hade väntat på: bubblan hade spruckit.

Med stadigt strängare regelverk och regleringar, speciellt i Asien, samt den naturliga turbulensen i kryptovaluta har det vart mycket tvivel om möjligheten för vidare växt. Hur ska decentraliserade valutor kunna florera när fler och fler regeringar försöker att kontrollera dem?

Thomas Glucksmann vid kryptobörsen Gatecoin menar att det är steget in i den legitima ekonomiska världen som kommer till att bidra till en värdeökning på krypto-marknaden. Han sa till CNBC att med mer regleringar av börser, ingången till institutionella kapital och stora teknologiska framsteg vill göra till att kryptovalutor når nya höjder i år.

Det argumentet kanske låter lite förvirrande ut. Det är väl negativt när en regering sätter begränsningar och beskattar kryptovaluta? Kom ihåg att kryptovaluta länge har rört sig långt under den allmänna finansiella radarn. Här har den fört till enorm avkastning för någon, men också gjort det möjligt för handel på svarta börsen.

Desto mer legitimt kryptovaluta som ett koncept blir, ju större potential får den för implementering. Om Erik på 60 vet lika gott vad Bitcoin är som David på 22 har plötsligt marknaden och möjligheten för svepande implementering vuxit sig enorma. Om flera startar och använda kryptovaluta och tekniken som understöttar den vill värdet naturligt nog öka.

JAMIE BURKE: MARKNADEN KAN VÄXA TILL 1 BILJON DOLLAR

Jamie Burke är grundläggaren av Outlier Ventures, ett sällskap som i huvudsak jobbar med investering i blockkedje-projekt. Företaget har bland annat investerat tungt i det norska IOTA-projektet och tror på de teknologiska fördelarna blockkedjan vill ge oss.

Burke är en stor optimist och tror kryptovalutamarknaden vill fortsätta att växa i 2018:

«Vi tror det är möjligt att marknaden vill genomgå en bull run efter februari, liknande, om inte större än, fjolårets, och potentiellt vill nå 1 biljon dollar-strecket för en riktig krypto-vinter sätter in där marknaden blir mer fokuserad på solida marknadsfundament.»

Då marknaden nådde toppen tidigt i 2018 (7. januar) låg det totala marknadsvärdet på gott över 813 miljarder dollar. Det är ändå inget tvivel bland experterna om att prisväxten vi såg för och precis efter jul var ohållbar, och man förväntande en stark nedgång. Ändå ska det sägas att bara i juli 2017 låg marknadsvärdet på under 100 miljarder dollar.

Det är alltså inte helt vilt att tänka sig att den kunde stiga med ett par hundra miljarder dollar till. Och speciellt inte när man ser på den totala prisväxten i löpet av 2017. Samtidigt ska man komma ihåg att 1 biljon dollar är väldigt, väldigt mycket pengar.

ÄR DET REALISTISKT ATT MARKNADEN SKA VÄXA MER?

Det låter kanske konstigt ut att ännu flera medel ska in i digital valuta detta året. På ett eller annat tidspunkt måste väl kryptovaluta-bubblan spricka? Svaret på denna fråga kommer uppenbart helt an på vem du är och vad du tänker om framtiden till kryptovaluta och blockkedje-teknologi.

Kom ihåg att i de flesta tillfällen är kryptovaluta bara det synliga värdet av ett underliggande projekt baserat på blockkedjan. För att förstå positiva varningar om kryptovaluta måste man sätta sig in i tekniken bakom; det är denna som reellt sett driver prisutvecklingen. Då blir frågan en helt annan. För då handlar det inte längre om kryptovaluta-bubblan. Då handlar det om hur stor tro man har på blockkedje-teknologin och dess potential den har till att revolutionera ekonomin och samfundet vårt.

Kryptovaluta och blockkedje-teknologi är fortsatt något helt nytt som bara en bråkdel av världsbefolkningen använder sig av. Ändå har marknadsvärdet redan vart på upp mot 1 biljon dollar. Om man ser för sig att en större och större andel av värden använder sig av den underliggande teknologin är en prisstigning inte så orealistisk ändå.

RAN NEU NER: BITCOIN AVSLUTAR 2018 PÅ $50.000

Ran Neu Ner är programledare och ansvarig för CNBCs Cryptotrader. Han har också grundlagt Onchain Capital, som utvecklar blockkedje-lösningar för företag. Neu Ner är också en stor Bitcoin-entusiast, som på lik linje med Burke ser möjligheten för en vidare prisutveckling.

1. februari skrev Neu Ner följande på sitt Twitter-konto @cryptomanran:

«For the record, I am pinning this tweet. Bitcoin will finish 2018 at $50.000»

Även om inte alla är lika optimistiska som Neu Ner finnss det flera respekterade analytiker som menar Bitcoin vill överstiga 25.000 dollar per styck i löpet av 2018. Investorer måste förvänta sig mycket turbulens som vanligt, men det är generellt stor enighet om att värdet kommer till att röra sig uppåt.

Om du önskar att investera i kryptovaluta är det viktigaste att du investerar i projekt du har tro på. Kom ihåg att värdet av valutan bara är så stor som implementering av den underliggende blockkedje-teknologin. Därför bör alla investorer ta sig god tid till att göra sig känt med aktuella projekt.

Kom också ihåg att investering i kryptovaluta alltid vill vara turbulent och osäkert. Om du ska investera måste du vara förberedd på att förlora hela investeringen.